Győr korábbi MSZP-s polgármestere nem akart zsidó jelöltet, és szerinte Borkai Zsolt idején volt a város aranykora

2020. november 25. – 09:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes interjút adott a helyi politikai viszonyokról és Borkai Zsoltról az Ugytudjuk.hu-nak Balogh József, aki 1994 és 2006 között volt Győr szocialista polgármestere. Balogh az interjúban nem hallgatja el, hogy ő már az előző rendszerben is KISZ-titkár, majd tanácselnök-helyettes és tanácselnök volt. A rendszerváltás után helyi ellenzéki képviselőként, polgármesterként és országgyűlési képviselőként 1968-tól 2010-ig vett részt aktívan a város politikai életében. A most 74 éves Balogh József jelenleg nyugdíjas.

Balogh szerint 1990 után nehezen épült ki az önkormányzati rendszer Magyarországon, nagy lelkesedés, csomó elképzelés, kevés pénz jellemezte ezt az időszakot.

Az Orbán Viktor által kiépített önkormányzati rendszer azonban gyakorlatilag a tanácsrendszert hozza vissza rosszabb változatban.

Balogh azt állítja, a hetvenes-nyolcvanas években a helyi hatóságoknak sokkal nagyobb önállóságuk volt, mint jelenleg. Ma az oktatást a Kliken keresztül Budapestről irányítják, a miniszterelnök a legtöbb döntést magához vonja.

A Fidesz rendszere centralizáltabb és antidemokratikusabb, mint az 1968 utáni kommunista rendszer.

Balogh polgármestersége idején alapították meg Győrben az ország első ipari parkját, adókedvezményekkel külföldi befektetőket hoztak és helyi vállalkozásokat tereltek oda, fejlesztették a város infrastruktúráját. Balogh szerint Borkai Zsolt fideszes polgármester 2006-ban egy gazdaságilag stabil várost vett át 3 százalékos munkanélküliséggel.

Balogh is elismeri, hogy az elődök munkájára építve a Borkai-éra volt a város egyik aranykora. A 2019-es önkormányzati választásokon szexbotrányba keveredett Borkai legnagyobb hibája Balogh szerint az volt, hogy befolyása alá került az egyik nagyobb, haszonleső lobbicsoportnak, és morálisan megbukott.

„Félrevitték a haszonleső lobbisták. Például Rákosfalvy a város jogásza volt, az Ipari Park jogásza volt, meg az Audi-ügyletet lebonyolító cég jogásza volt. Aki ennyit hatalmat kap, az zsebre fog dolgozni.”

Balogh betekintést engedett abba is, hogy a 2006-os választásokon, amelyen ő már nem indult, milyen szempontok játszottak szerepet a szocialista jelöltek kiválasztásnál. Balogh ugyan kinevelt egy lehetséges utódot, de „a második vonal nem így látta, Eredicset megbuktatták”. Azt viszont nem helyeselte, hogy Kun András legyen a jelölt.

„Egyrészt a megjelenése… Ne értsen félre, okos fiú. Mindig azt mondtam neki, hogy te vagy a legokosabb közöttünk, de nagyon kellemetlen a megjelenésed. Emellett engem a zsidó hitközség külön megkért, hogy ne indítsunk zsidó jelöltet. Ezt András nem látta be.”

Balogh saját elmondása szerinte ezt úgy „triblizte ki”, hogy „behoztam a Kadler Gusztit, aki élsportoló, vállalkozó, mellesleg szintén zsidó. Ő meg visszalépett. Ebből lett a kalamajka, ami oda vezetett, hogy buktunk egy nagyot. Aztán bejött a világválság, meg a Gyurcsány-féle melléfogások.” A baloldal azóta se tért magához a városban.

Dézsi Csaba András, a város jelenlegi fideszes polgármestere 1998 és 2002 között Balogh mellett volt alpolgármester. Balogh azt mondta: az akkori Fidesz-kormány idején kellett valaki, aki a kormány felé kapcsolatot tart. Balogh szerint Dézsi a korábbi lobbicsoportokat most úgy próbálja megtörni, hogy Budapestről ejtőernyőztet be Fidesz-közeli embereket, fellép a Borkai alatt elszabaduló lakásépítések ellen, emellett próbál önálló arculatot mutatni a Fideszen belül, de nem helyesli, hogy az Orbán Viktor-féle vezetési stílust képviseli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!