Osztrák vadaskertben nevelt szarvasbikát vittek kilövésre egy francia vadásznak Zalában, vádat emeltek ellenük

2020. november 24. – 10:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csalás és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat négy ember ellen a Nagykanizsai Járási Ügyészség, mert egy osztrák vadaskertben nevelt gímszarvasbikát hoztak Zala megyébe, majd egy francia vendégvadásznak helyi trófeaként kínálták fel kilövésre, írja az MTI a Zala Megyei Főügyészségre hivatkozva. A papírok alapján 2007-ben vették nyilvántartásba a vadásztársaságot, aminek tagja volt egy 35 éves nagykanizsai (de ausztriai tartózkodási hellyel rendelkező) férfi és egy 37 éves alsórajki férfi is, továbbá vadászként alkalmaztak egy 43 éves felsőrajki férfit is (harmadrendű vádlott). A két fiatalabb férfi (első- és másodrendű vádlottak) 2017-ben 9000 euróért megvett egy értékes agancstrófeájú gímszarvasbikát egy karintiai vadaskert osztrák tulajdonosától (negyedrendű vádlott), majd Magyarországra hozták.

A nem természetes környezetben felnevelt gímszarvas vadászatát a magyarországi törvények is tiltják, az osztrák jogszabályok szerint pedig szintén tilos a vadaskertben nevelt állat vadászati célú hasznosítása.

Ennek ellenére az osztrák férfi Magyarországra szállította a gímszarvast, és azt ideiglenesen Alsórajkon, az egyik vádlott édesanyjánál helyezték el. Közben a két fővádlott megállapodott egy vadászatszervezéssel foglakozó Békés megyei cég képviselőjével, hogy az állatot vendégvadászoknak kínálják fel kilövésre, ám mint azt a cég ügyvédjétől megtudtuk, a vállalkozás képviselője nem tudott arról, hogy az állat Ausztriából, egy vadaskertből származik. A megegyezést követően a 12-14 kilós agancssúlyú gímszarvasbika 2017 szeptemberében végül Pötréte és Felsőrajk határába került. Az állatot elkábították, majd a helyszínen az ellenszertől lábra állt, és az egyik francia vendégvadász lelőtte.

Az állatot szabályos trófeaként néhány nappal később bemutatták bírálásra a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati szervénél, majd ez alapján a hatóság hamis tartalmú közokiratban rögzítette a kilőtt vad trófeájának adatait. Ezután a megtévesztett francia vadász 35 ezer eurót, vagyis kb. 11 millió forintot fizetett ki a vadásztársaságnak a trófeáért.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!