A DK pártalapítványa újra megkaphatja a költségvetési támogatást

2020. november 24. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Állami Számvevőszék támogatta a Demokratikus Koalíció pártalapítványának, az Új Köztársaságért Alapítványnak a törvényes működését – közölte a számvevőszék kedden az MTI-vel, tudatva azt is: a pártalapítvány hozzájuthat a költségvetési támogatásához. Májusban a DK költségvetési támogatását függesztették fel, a párt 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzése során, majd ezt júliusban újraindították. Az ÁSZ most a közleményben azt írja, hogy az Új Köztársaságért Alapítvány 2019-re vonatkozó dokumentumokkal igazolta, hogy a közpénzek rendeltetésellenes felhasználásának kockázata csökkent, ezért már nem szükséges felfüggeszteni a költségvetési támogatásukat.

Erre azért volt szükség, mert a pártalapítvány a 2017-2018. évi gazdálkodásáról közzétett adatok valódiságát nem igazolta, a központi költségvetésből kapott támogatások felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát nem biztosította, a közpénzekkel nem számolt el szabályszerűen. Ellenőrzésével, illetve a törvényesség helyreállítása érdekében kezdeményezett intézkedésével az ÁSZ hozzájárult az alapítvány működésének törvényességéhez.

Emlékeztetnek arra, hogy a politikai kultúra fejlesztése érdekében, valamint tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenység folytatása céljából a pártok költségvetési támogatásra jogosult alapítványt hozhatnak létre, melyek gazdálkodását az Állami Számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi. Az Új Köztársaságért Alapítványt a Demokratikus Koalíció alapította 2014-ben, a pártalapítvány alapító okirat szerinti célja a politikai kultúra fejlesztése érdekében történő politikai képzés, kutatás, tudományos és ismeretterjesztő tevékenység támogatása. A pártalapítvány 2017-ben 40,2 millió Ft, 2018-ban pedig 58,1 millió Ft költségvetési támogatásban részesült.

Az Új Köztársaságért Alapítvány a 2017-re és 2018-ra vonatkozóan közzétett, az éves tevékenységéről szóló jelentései esetében a gazdálkodásáról közölt adatok valódiságát nem igazolta, így a központi költségvetési támogatások felhasználásával kapcsolatos elszámolási kötelezettségének nem tett eleget – emlékeztet a számvevőszék. A pártalapítvány azt sem igazolta, hogy a költségvetési támogatást kizárólag a törvényben meghatározott célra használta fel. Ezáltal a 2017-2018. évi gazdálkodásának törvényessége és a költségvetési támogatások felhasználása nem volt átlátható és elszámoltatható, a pártalapítvány a közpénzekkel nem gazdálkodott a nyilvánosság számára is átlátható módon.

Tekintettel arra, hogy a pártalapítványnál 2017-ben és 2018-ban nem álltak fenn a törvényes gazdálkodáshoz és a közpénzek törvényes felhasználásához szükséges feltételek, az ÁSZ már az ellenőrzés során vagyonmegóvási intézkedést, a költségvetési támogatás felfüggesztését kezdeményezte a gazdálkodás törvényességének helyreállítása érdekében. A szervezet úgy fogalmaz: az intézkedés elérte a célját, az Új Köztársaságért Alapítvány együttműködött az Állami Számvevőszékkel és 2019-re vonatkozóan dokumentumokkal igazolta, hogy a közpénzek rendeltetésellenes felhasználásának kockázata csökkent. Így a költségvetési támogatás felfüggesztése a továbbiakban nem szükséges, a pártalapítvány hozzájuthat a költségvetési támogatásához.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!