Több fogyatékosságügyi szervezet is tiltakozik a Egyenlő Bánásmód Hatóság beolvasztása ellen

2020. november 24. – 12:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több fogyatékosságügyi szervezet is tiltakozott az Egyenlő Bánásmód Hatóság az alapvető jogok biztosa alá történő beolvasztása ellen, ezért tárgyaltak a kormány képviselőivel – olvasható az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) közleményében.

Ahogy korábban írtuk, a kormány a jelenlegi formájában és jogköreivel felszámolná az Egyenlő Bánásmód Hatóságot, általános jogutódja az alapvető jogok biztosa lenne. Ezt követően az ombudsman lesz jogosult kezelni az eddig a hatósághoz érkező panaszokat, és a panaszosok adatait is.

Az egyeztetésen Kapitány Imola elnökségi tag képviselte az AOSZ-t, és elmondta, hogy azért nem értenek egyet a beolvasztással, mert egyrészt elégedettek a hatóság munkájával, másrészt azért, mert eddig a két külön hivatal fellebbezési lehetőséget biztosított. Kétlik, hogy az alapvető jogok biztosa egy fellebbezés után más döntést hozna, mint korábban.

Azt is kihangsúlyozták, hogy rövidnek tartják az átállásra szánt időt, főleg azért, mert az EBH munkája így egy hónapra leáll majd.

Orbán Balázs szerint a kormány hasznosnak találja a módosításokat, mert az EBH így több forrásból tud majd gazdálkodni, és ez megéri a rövid leállással járó nehézségeket.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!