Hipószerű készítményt árult a neten vírusölőként, vádat emeltek a csongrádi férfi ellen

2020. november 23. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek egy csongrádi férfi ellen, aki másfél éven keresztük árult engedély nélkül olyan cseppeket, amelyekről azt állította, vírusos megbetegedések kezelésére alkalmas – derül ki a Csongrádi Járási Ügyészség hétfői közleményéből.

A vádirat szerint a vádlott 2017 augusztusában Romániában alapított egy céget, többek között gyógyszerkészítmények gyártására. Ezt követően a cég nevében 2017 decemberében egy magyar nyelvű webáruházat hozott létre, kapcsolattartóként pedig saját magát jelölte meg. A weboldalon egy nátrium-kloridot, sósavat és citromsavat tartalmazó oldatot hirdetett, amely állítása szerint

„a maláriát 48 óra alatt kiírtja a szervezetből”, az influenzát, a baktériumokat és a vírusokat is végérvényesen eltávolítja, de alkalmas különböző fertőzések, betegségek megelőzésére és kezelésére is.

A férfi a weboldalon, a közösségi média más felületein videókban is népszerűsítette a terméket, ahol személyesen ismertette az oldat hatásait, felhasználási módjait. Az általa beszerzett alapanyagokból a férfi maga csomagolta a terméket csongrádi lakásán, és azt online fizetéssel tudták a vevők kifizetni. A weblap 2019. júliusi törléséig mintegy 1,2 millió forint értékben értékesített az oldatból.

A cseppeket a hatályos szabályozás szerint csak gyógyszer-forgalmazási engedéllyel lehetne árulni, ilyen engedéllyel nem rendelkezett a csongrádi férfi.

Az ügyben az országos tisztifőorvos, Müller Cecília tett feljelentést a WHO felhívása és egy magánszemély Nemzeti Népegészségügyi Központhoz érkezett bejelentése után. A WHO felhívása szerint a szert 2010 után másodszor forgalmazzák és több országban káros hatások léptek fel, ezért a termék forgalomba hozatala közegészségügyi veszélyt hordoz. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is bejelentést tett azt kiemelve, hogy

valójában egy háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményről van szó.

A járási ügyészség a férfivel szemben a felhasználók számára széles körben hozzáférhetővé válással elkövetett gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat. A vádlott bűnösségéről a Csongrádi Járásbíróság fog dönteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!