A fiúknak az informatikát, a lányoknak az előadó-művészetet ajánlja leginkább az OH pályaorientációs felmérése

2020. november 23. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 86 ezer diák töltötte ki az Oktatási Hivatal (OH) nyolcadik osztályosok számára készített új, kísérleti jelleggel bevezetett pályaorientációs mérését – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a Magyar Nemzet szerint.

Az országos pályaorientációs vizsgálat a diákok továbbtanulási elképzeléseit és kompetenciáit méri fel. A kitöltése az idei tanévtől kezdve minden végzős általános iskolás számára kötelező. A diákok a teszt alapján ajánlást kapnak arra, hogy az általános iskola elvégzése után milyen szakmák és képzéstípusok lehetnek a megfelelőek számukra.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Idén a legtöbb nyolcadikos fiúnak az informatika és a távközlési ágazatokat, a gimnáziumi, illetve a sportképzést ajánlották a felmérés alapján. A lányok esetében a előadó-művészet volt a leggyakoribb ajánlás, emellett ugyancsak a gimnáziumi, illetve a sportképzés volt náluk is a legjellemzőbb javaslat. Második-harmadik helyen a fiúknak az elektronikát-elektrotechnikát és a kreatív vizuális foglalkozásokat javasolta a felmérés. A lányok körében gyakran javasolt területnek bizonyult a turizmus-vendéglátás és a szépészet is.

Ezeket az ajánlásokat egy 45 perc alatt kitölthető, a 14 éves korosztály életkori sajátosságaihoz illeszkedő 86 soros kérdőív kitöltése alapján fogalmazták meg, minden diák számára személyre szabottan. A teszt során eldöntendő kérdésekre kellett válaszolniuk, például hogy szívesen dolgoznak-e csapatban, foglalkoznának-e állatokkal, jó-e a kézügyességük, van-e érzékük a művészetekhez, milyen a tanulmányi átlaguk.

A megadott határidőig 2410 intézményben 86 701 tanuló töltötte ki a kérdőívet, de összesen 116 942 kitöltést regisztrált a rendszer, mivel bárki elérhette a tesztet az OH honlapján, és többször is ki lehetett tölteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!