Afrikában honos tarajos sül bóklászik a Kiskunsági Nemzeti Parkban

2020. november 20. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A Kiskunsági Nemzeti Park a Facebook-oldalán közölte, hogy két napja éjszaka a Bócsán elhelyezett kameracsapdájuk egy tarajos sült fotózott le.

Mint írják,

„a tarajos sül magányosan él, éjszaka jár táplálék után, na de leginkább Afrikában (bár Olaszországban is élnek vadon példányai), nem a Kiskunsági Nemzeti Parkban! Ez a példány feltehetően fogságból szökhetett valahonnan”.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park / Facebook
Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park / Facebook

A Wikipedia cikke szerint a tarajos sül Észak-Afrikában a Szaharán kívül mindenütt elterjedt. Előfordul Olaszország déli területein és Szicíliában is, ahová valószínűleg az ókori rómaiak vitték magukkal. Lehetséges, hogy Albánia és a volt Jugoszlávia területén is előfordul. Testhossza 60-93 centiméter, farokhossza 8-17 centiméter és testtömege 10-30 kilogramm. Háta közepétől a farkáig 35 centiméter hosszúságot elérő, fekete-fehér gyűrűs tüskék borítják. Tápláléka gumók, gyökerek és gyümölcsök, de rovarokat, gyíkokat és békákat is fogyaszt, ha sikerül elkapnia őket. A szabad természetben 12-15 évig, fogságban viszont sokkal tovább él.

A sült nem érdemes megközelíteni, vagy befogni, ugyanis tüskéit, amit egyébként védekezésre használ, veszély esetén felmereszti, majd hátrálva támad az ellenségre. A visszahajló horgokkal sűrűn tűzdelt tüskék lazán ülnek az állat bőrében és azonnal leválnak, amint egy másik állat húsával érintkezésbe kerülnek. Az áldozat minden egyes mozdulatára egyre mélyebbre hatolnak testébe a tüskék. A tüskék fájdalmas és gyorsan elgennyesedő sebeket okoznak.

Megkerestük a Kiskunsági Nemzeti Parkot, hogy megpróbálják-e befogni az állatot, amint választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!