Húszmillió forint örökségvédelmi bírságot kell fizetnie az üzemeltetőnek a Széchenyiből elbontott műemlék öltözők miatt

2020. november 18. – 09:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Örökségvédelmi engedély nélkül bontatta el a Széchenyi Gyógyfürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a műemlék épületben található öltözőkabinokat, ezért Budapest Fővárosi Kormányhivatala kötelezte az üzemeltetőt, hogy fizessen meg kb. 20 millió forint örökségvédelmi bírságot, illetve állítson helyre öt-öt öltözőkabint. A vonatkozó jogszabályok szerint örökségvédelmi engedély szükséges, ha a tervezett tevékenység a műemlék értékleltárba felvett elemét érinti vagy roncsolja. Az MTI azt írja, hogy az üzemeltető az első emeleti, az értékleltár részét képező kabinsorokat bontotta el. A helyreállításra hat hónapjuk van.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. élére idén februárban neveztek ki új vezetést, és noha Szűts Ildikó vezérigazgató azt mondta, a bontást még az előző műszaki igazgató rendelte el, a korábbi műszaki igazgató ezt cáfolta a Magyar Nemzetnek. Szűts emellett azt is mondta, hogy nem műemlék kabinokról van szó, és azok nem a múlt század húszas éveiben, hanem az 1990-es években épültek. Ezt azonban a lap megkeresésére később cáfolta a kormányhivatal azzal, hogy a Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda II. bírságkategóriájú műemlék, és ez így minden elemével együtt védelem alatt áll.

„Az íves szárnyban lévő női öltözők az 1927-ben történt bővítés során készültek, az abban lévő kabinsor építéskori, és a műemléki érték részét képezi az épületről készült értékleltár szerint” – közölték akkor.

Frissítés: A fürdő üzemeltetője szerda délután közleményt adott ki az ügyben. Ebben azt írják, a bontást 2018. nyarán készítették elő. A Széchenyi Fürdő vezetője és az értékesítési igazgató részére küldött levele szerint: „Az anyagot még nem láttam, de szinte biztos, hogy az lesz benne, hogy menthetetlenül rovar és gombakárosodott, bontás az épület egészének érdekében szükséges”. A bontást a műszaki fejlesztési igazgatónak kellett volna bejelenteni a Műemlékvédelemnek az akkor érvényes SZMSZ szerint, erre utasított is osztályvezetőjét, azonban ennek megtörténtét nem ellenőrizte. Az üzemeltető szerint a rendelkezésre álló munkalapok és e-mail levelezés alapján egyértelműen megállapítható, hogy a kabinsor bontása 2020. február 20. és 27. között történt, amikor a bontást végző karbantartó részleg a műszaki fejlesztési igazgató irányítása alatt dolgozott, akinek hatásköre 2020. március 5-ig korlátozás nélkül fennállt.

„A kabinsor építésének időpontja vitatott, ugyanakkor a Társaság fenntartás nélkül elfogadja, hogy a Széchenyi Fürdő teljes épülete műemlékvédelem alatt áll. Az örökségvédelmi bírság nagyságrendjét a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nem kívánja minősíteni. A szabálytalan bontásra nem a társaság jelenlegi vezetése adott utasítást, a munkálatokról nem volt tudomása. A társaság vizsgálja az örökségvédelmi bírsággal összefüggésben a kártérítési felelősség érvényesítésének lehetőségét” – zárul a közlemény.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!