Álhírekből és trollokból képezné ki a gyerekeket egy tananyagcsomag

2020. november 18. – 15:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Álhírekről és trollokról készített internetes tananyagsorozatot felsős és középiskolás gyerekeknek (főképp 13-15 éveseknek) az Idea Alapítvány. Céljuk, hogy az oktatáson keresztül segítsék a diákokat kritikai tudatosságra nevelni, hogy el tudják különíteni egymástól a valós és hamis információkat, írják közleményükben.

Ehhez összeállítottak egy online csomagot. Mint írják, az első három fejezet részletesen foglalkozik a leggyakoribb közlői szándékok bemutatásával, az interneten megjelenő reklámüzenetek felismerésével, és a trollkodás jelenségével (a linkekre kattintva előjönnek a tananyagok).

A gyerekek ezekből megtanulhatják, egy-egy weboldalon miért azokat a bizonyos reklámokat látják, amiket, hogy néz ki egy Facebook-hirdetés, vagy azt, hogy miről lehet felismerni az internetes trollkodást, és hogy érdemes reagálni azokra. A tananyagok végén az oktatók tesztsorokat is kitöltethetnek a diákokkal.

A 2019-ben létrehozott Idea Alapítvány célja, hogy az iskolákban fejlesszék a gyerekek, fiatalok kritikai gondolkodását és médiaértését, ehhez állítanak össze az oktatóknak tanterveket. A járványhelyzet miatt ezt most átmenetileg online folytatják. Alapításában a Telex egyik munkatársa is részt vett.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!