Minden második magyar megfordult tavaly közfinanszírozott fogorvosnál

2020. november 17. – 05:21

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon évente 20 millió fogászati beavatkozás történik az egészségbiztosító által finanszírozott rendelőkben, ami körülbelül 5,1 millió pácienst jelent, vagyis minden második magyar ember megfordult tavaly az egészségbiztosító által támogatott fogászatokon, szemlézi az MTI a Világgazdaság cikkét.

A lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján azt írja, az ellátás finanszírozására az idén 42,4 milliárd forintot tartalmaz a NEAK előirányzata, tavaly ez az összeg 37,5 milliárd forint volt.

Novemberben a NEAK adatai szerint 277 alapellátó fogorvosi praxis volt tartósan betöltetlen. Áprilisban ezeknek a praxisoknak a száma 235, májusban 246, júniusban pedig 288 volt.

Az adatok nagyjából stagnálnak – mondta a Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki szerint jelenleg az alapellátó fogorvosoknak biztonságot ad a NEAK által finanszírozott praxis.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2294 intézménnyel áll szerződéses kapcsolatban, ezek jellemzően vállalkozási formában működnek, és összesen 3381 szervezeti egységet működtetnek. Jelenleg 178 gyermek-, 257 iskolai, ifjúsági, 450 felnőttellátó, továbbá 1876 vegyes és 38 ügyeleti ellátást nyújtó szolgálat biztosít közfinanszírozott alapellátást – írta a Világgazdaság.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!