A Jahn Ferenc kórház 15,5 millió forintot kér felszerelésre az önkormányzattól

2020. november 16. – 18:30

Másolás

Vágólapra másolva

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója a XX. kerület polgármesterének írt levelében kéri az önkormányzat anyagi segítségét, hogy tudjanak defibrillátort, mobil ultrahang készüléket és izolációs betegszállító ágyat beszerezni. Ezekre az eszközökre nincsen saját forrásuk, az eszközbeszerzési keretük pedig már az év első felében elfogyott, írja a Momentum hétfői közleményében.

A közleményben csatolták a kórház főigazgatója, Ralovich Zsolt levelét, amiben az áll:

„A járványügyi védekezéshez és a betegellátáshoz szükséges alapvető felszerelésekkel rendelkezünk, azonban szükséges lenne beszerezni néhány olyan terméket, amelyek minőségi fejlesztést és plusz biztonságot jelentenek.”

Azt is írja, hogy a koronavírus-fertőzéssel, vagy annak gyanújával érkező betegek esetében sokszor van szükség gyors diagnosztikai eljárásra, ezt pedig egy mobil ultrahangkészülék megkönnyítené. A defibrillátorra pedig azért lenne szükség, mert a koronavírus-fertőzötteknél gyakori a gyors állapotromlás, amikor gyakran van szükség újraélesztésre.

A főigazgató arra kérte Szabados Ákos kerületi polgármestert, hogy a korábban megítélt 20 millió forintos támogatás terhére segítse ezeknek a prioritást élvező eszközöknek a beszerzését 15,5 millió forinttal.

Havasi Gábor, a Momentum egészségpolitikusa, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka szerint

„bár a kormány 2017 óta minden évben, évente többször is bejelenti a 700 milliárd forint összértékű Egészséges Budapestért Programot, forrást nem biztosítanak rá. Az elmúlt 3 évben megközelítőleg csak a megígért összeg tizedét biztosították EBP-s fejlesztésekre.”

A Momentum felháborítónak találja, hogy egy járványkórház nem tudja beszerezni saját forrásból az ellátáshoz szükséges eszközöket, illetve hogy nem kap plusz eszközöket kormányzati forrásból.

(Borítókép: Kovács Tamás/MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!