Gyermekbántalmazás elleni kampányt indított az UNICEF Magyarország

2020. november 12. – 15:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország több pontján megjelentek már az UNICEF Magyarország Ismerd fel, és tegyél ellene című gyermekbántalmazás elleni kampányának plakátjai. A kezdeményezés célja, írja közleményében az UNICEF Magyarország, hogy felhívja a figyelmet arra: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége. A világon évente egymilliárd gyereket érint a szexuális, fizikai vagy pszichológiai erőszak, közülük 40 ezren emberölés áldozatává is válnak. A koronavírus-járvány alatt a becslések szerint akár 30%-kal is nőhetett a gyermekbántalmazási esetek száma – írják közleményükben.

A kampány oldalán a feliratkozó érdeklődők ingyenes minikurzusban megismerkedhetnek a gyermekbántalmazás fogalmával és fajtáival, de kapnak egy részletes, ugyanakkor közérthető gyermekvédelmi útmutatót is. „Az első lépés, hogy felismerjük, ha egy gyereket bántalmaznak. A második, hogy átérezzük, hogy nekünk is közünk van hozzá és tegyünk a bántalmazás ellen, védjük meg a gyermeket – mégpedig megfelelő módon. Nem mindig egyértelmű, hogy mit tehetünk, mit nem, hogyan léphetünk fel, mivel használunk vagy ártunk” – idézte a közlemény Mészáros Antóniát, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatóját. A kampány ebben is segítséget nyújthat, tette hozzá.

Fotó: UNICEF Magyarország
Fotó: UNICEF Magyarország

Közleményük szerint a kampány előtt felmérést készített a témában a Publicus Intézet. Az 1003 fő bevonásával készített kutatásból kiderült, hogy a többség, mintegy 83 százalék nem tartja elfogadhatónak, hogy a szülő fizikai fenyítéssel nevelje gyermekét. 14 százalék ugyanakkor nem lát ebben kivetnivalót, és a megkérdezettek 38 százaléka szerint egy-egy pofontól nem lesz baja a gyereknek. Ugyanennyien értenek egyet azzal, hogy a gyerekeknek elsősorban kötelességei vannak, nem jogai. A résztvevők többsége, 66 százalék úgy gondolja, hogy a szülőnek joga van belenézni a gyereke telefonjába, személyes üzeneteibe.

Fotó: UNICEF Magyarország
Fotó: UNICEF Magyarország

A kutatás rámutat arra, hogy minél magasabb a válaszadók iskolai végzettsége, annál alacsonyabb a fizikai bántalmazás elfogadottsága. Az esetenkénti egy-egy pofont például a diplomások 28 százaléka tartja elfogadhatónak, míg a szakmunkás végzettségűeknél ez az arány 42 százalékos. Rákérdeztek arra is, hogy mit tartanak bántalmazásnak: a szóbeli szidalmazást 30 százalék, a telefon elkobzását 14, a szobafogságot 20 százalék gondolja annak. A leginkább bántalmazó gyakorlatnak a szeretetmegvonást és a némaságra kötelezést tartják.

Fotó: UNICEF Magyarország
Fotó: UNICEF Magyarország
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!