Publicus: A többség szerint az uniós segélycsomag legalább felét a települési önkormányzatoknak kellene kapniuk

2020. november 11. – 08:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden számolt be róla a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, hogy az uniós pénzekből való közvetlen, városi részesedést biztosító módosító javaslataik jó úton haladnak afelé, hogy átmenjenek, majd rögtön másnap megjelent a baloldalhoz kötődő Publicus Intézet felmérése a Népszavában a témában. Ebben azt írják: az elvégzett reprezentatív közvélemény-kutatás alapján a megkérdezettek 71 százaléka úgy gondolja, hogy az uniós segélycsomag legalább felét a települési önkormányzatoknak kellene kapniuk. A Fidesz–KDNP szavazók 46 százaléka, míg az ellenzéki pártok szimpatizánsainak 90-98 százaléka támogatta a Szabad Városok Szövetségének célját. Abban azonban nagyon szkeptikusak, hogy a kormány egy sikeres népszavazás hatására átengedné-e a segélycsomag felét.

Nézték azt is, hogy a szavazók szerint vajon az önkormányzatok vagy a kormány tudja-e jobban, mire van szükségük az embereknek: és a felmérés azt mutatta, hogy még a Fidesz–KDNP-szavazók fele is úgy gondolja, hogy a koronavírus-válság nyomán előállt helyzetben bizonyos dolgokat az önkormányzatok jobban meg tudnak oldani a kormánynál, míg más ügyekben az utóbbi hatékonyabb. Ugyanakkor csak 11 százalékuk tartja úgy, hogy az önkormányzatok tudják inkább, mire van szüksége az embereknek, 36 százalékuk bízná inkább a kormányra a válság megoldását. Nem meglepő módon az ellenzéki pártok szavazói jellemzően ennél nagyobb arányban bízná az önkormányzatokra a dolgot. Az összes szavazó 31 százaléka szerint az önkormányzatok jobban látják a helyzetet.

Abban nincs egyetértés az ellenzéki válaszadók között, hogy mikor hasznosul jobban az EU-tól kapott segélycsomag: ha a kormány (az összes megkérdezett 18 százaléka gondolja ezt), az önkormányzatok (harminc százalék) vagy a kettő együtt (45 százalék) dönt a felhasználásról.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!