Elítélték a férfit, aki titkos ügynöknek adta ki magát, és így csalt ki milliókat

2020. november 10. – 19:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Debreceni Törvényszék hétfőn elítélt két vádlottat, akik közül az egyik befolyással üzérkedett, a társa pedig ezt kihasználva pénzt adott neki abban bízva, hogy így kedvezőbb helyzetbe hozza az általa képviselt céget, jogellenesen.

A bíróság szerint egy férfi 2013-ban meg akart venni egy tehenészetet Hajdú-Bihar megyében, amihez hitelre volt szüksége. A beruházás tervezése során ismerte meg az elsőrendű vádlottat, három héttel később pedig a másodrendűt, és arra kérte őket, hogy segítsenek neki a vásárlásban.

Az elsőrendű vádlott mindkét felet megvezette azzal, hogy magas rangú titkos szolgálatnál dolgozik, és ennek köszönhetően olyan befolyásos emberekkel van kapcsolatban, mint az akkori nemzeti fejlesztési miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, és a belügyminiszter.

A befektetni kívánó férfinak és a másodrendű vádlottnak is azt mondta, cégeiket be tudja protezsálni két nagy beruházással megbízott cég alvállalkozói közé.

2016 áprilisa és 2016 szeptembere közöt a másodrendű vádlott többször pénzt adott az elsőrendűnek az ügyéinek intézéséért, és állított befolyása latba vetése érdekében. Ezeknek nem tiszta a pontos összege, mert nem volt semmilyen irat az átadásokról.

A másodrendű vádlott ugyanakkor ezeket az összegeket a cége pénztárából vette ki, és hogy kipótolja, magánszemélyektől vett fel kölcsönt. Őt jelentős vagyoni kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt jogerősen is elítélték.

Az elsőrendű vádlottat eközben két rendbeli befolyással üzérkedés bűntettében találta bűnösnek a bíróság, 3 év börtönbüntetésre ítélte, és 8 millió forint vagyonelkobzást rendelt el. A másodrendű vádlottat a bíróság most folytatólagosan elkövetett befolyás vásárlása bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 400 ezer forint pénzbüntetést szabott ki rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!