Négy, férfiaknak szánt étrend-kiegészítőt betiltottak, miután gyógyszert találtak bennük

2020. november 4. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) gyógyszerhatóanyagot mutatott ki a Lak.I Medical Kft. által forgalmazott négyféle, férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában, ezért azonnali hatállyal betiltotta forgalmazásukat, írja az MTI. A RED ONE PLUS, a DIABLO EXTRA, a MARATON CLASSIC és a COLD POWER nevű étrend-kiegészítőkről van szó, ezeket mind potencianövelőként hirdették.

A szóban forgó termékekben talált gyógyszerhatóanyagokról közölték, hogy a szildenafil mértéke elérte a terápiás dózisnak megfelelő mennyiségét, míg a tadalafil ezt meghaladta. A vizsgálat ezeken kívül szennyező mennyiségben paracetamolt is kimutatott.

Az ellenőrzött termékek a jelölésük alapján kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak, a vizsgálatok azonban kimutatták, hogy ez a valóságnak nem felel meg, így hamisítványnak minősülnek. Elfogyasztásuk komoly egészségkárosodási kockázatot jelenthet a fogyasztóknak.

Az étrend-kiegészítők az érvényes uniós és magyarországi szabályozás szerint élelmiszernek minősülnek, amelyekben gyógyszer-hatóanyag felhasználása tilos.

A forgalmazó ellen jelenleg is eljárás folyik, mivel a Gold Power elnevezésű étrend-kiegészítő kapszulája is a most talált gyógyszerhatóanyagokat tartalmazta. A hivatal a forgalmazóval szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki, továbbá – a hamisítás miatt – büntetőfeljelentést tesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!