PDSZ: Nincs hová hátrálni, be kell zárni az oktatási intézményeket

2020. november 3. – 20:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor kedd este több szigorítást is bejelentett – kijárási korlátozás, szórakozóhelyek bezárása –, de az iskolákról egyáltalán nem ejtett szót. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Orbán videója előtt egy-két órával épp az iskolák és koronavírus problémájáról adott ki közleményt, aminek tömör lényegét úgy fogalmazták meg: „az oktatás kritikus helyzetben van. Tömegek betegszenek le, a beígért járványügyi intézkedések elmaradnak. Nincsenek adatok, nincsenek információk. Senki nem tud biztosat azon túl, hogy a kollégák sorra betegszenek meg. Az összeomlás szinte elkerülhetetlen”. És kijelentették:

„már nincs más megoldás, be kell zárni, vissza kell állítani a digitális munkarendet minden intézményben.”

A közleményben többek között arról írnak, nagyon sok pedagógus panaszkodik a helyzet kezeletlenségére, hogy potenciálisan fertőző osztályoknak kell még napokig járniuk az intézményekbe, illetve tünetes tanárok is bejárnak, mert nincs tesztelés, illetve hiányukkal tényleg összeomlana az oktatás. Eközben „az intézmények nem kapnak tájékoztatást, a vezetők nem tudják, mit tehetnek, saját hatáskörben akkor sem rendelhetnek el digitális tanrendet, amikor már a kollégák akkora száma hiányzik, hogy a működés jórészt fenntarthatatlan”.

A hosszú közleményben példákat is hoznak:

– „A digitális átálláshoz egyelőre nem kaptak felsőbb engedélyt. Pedig egyébként már 17 (ez már a tanári kar 20%-a!!!!) kolléga nincs, mert tegnap is lettek új esetek és van aki kiíratta magát az orvossal, mert veszélyeztetett.” (budapesti gimnázium)

– „Szünet után egy hét digitális oktatásra kaptunk engedélyt. Iskolánk 27 fős tantestületéből 14 fő tesztje lett pozitív, 3 fő negatív. A digitális oktatás is csak helyettesítésekkel megy, mert vannak komolyabb betegeink is... A gyerekekről csak ”hírből„ tudunk. 10 fő biztos pozitív. A tesztelések az őszi szünet alatt zajlottak, van akinek ma derült csak ki az eredménye. 2 dolgozónak pedig a mai napig várat magára a tesztelése.” (általános iskola, Nyugat-Magyarország)

– „Jelenleg 12 tanár beteg.. Azt pontosan nem tudom hány lett közülük tesztelve.” (általános iskola, Kelet-Magyarország)

– „A felső tagozatos nevelők közül 6 tanárnak pozitív a tesztje. Összesen 10 nevelő van a felső tagozaton. Az alsós nevelők közül 4 pozitív van eddig. Holnaptól online tanítás lesz az egyik tagintézményben.” (általános iskola, Kelet-Magyarország)

A szakszervezet oldalán hosszan sorolják, miket javasoltak a kormánynak, amikkel szerintük megelőzhető lett volna a jelenlegi helyzet, majd úgy fejezik be: „a kormány elszalasztotta a lehetőséget: nem hozott ésszerű intézkedéseket, nem volt hajlandó sem egyeztetni, sem megfontolni a javaslatokat. A kormány elérte, hogy már november elejére az összeomlás határára sodorja az oktatást. Amit kellő gondossággal tovább is lehetett volna működtetni. Nincs más megoldás: zárjátok be az intézményeket!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!