Palkovics: Megszoktam, hogy én viszem el a balhét a kormányban

2020. október 29. – 10:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Megszoktam már, hogy én viszem el a balhét a kormányban” – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és felsőoktatásért felelős államtitkár a Mandinernek arra a felvetésre, hogy az összes „problémás ügy”, mint a CEU, az SZFE és az MTA ügye neki jut.

Palkovics szerint más miniszterek is beleállnak a konfliktusokba, de neki

olyan ellenérdekelt felek jutnak, akik hatékonyan képesek fellármázni a hazai és a nemzetközi nyilvánosságot.

Azt is mondta, nincs olyan ügy, amire azt mondaná, hogy ezt már nem, mert minden ügynek megvolt a jó célja.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemről Palkovics azt mondta, szerinte „furcsa, amikor az SZFE hallgatói és az ott tanítók a felsőoktatásért felelős minisztert követelik tárgyalópartnernek. Mintha állami fenntartásban szeretnének maradni, nem kérnének a szabadságból”. Egyébként pedig a törvényi felhatalmazás miatt a kuratórium dönthet arról, mit akar.

A miniszter szerint „ez a történet valójában nem az egyetemi autonómiáról szól. Az oktatók egyfajta ideológiai háborúban használják eszközként a diákokat, ami nem helyes. Úgy gondolom, hogy nekik kell megoldaniuk ezt a helyzetet. Helyénvaló, ha az emberek lefolytatják a vitákat. Épületfoglalás helyett a hallgatók számára minden bizonnyal hasznosabb lenne, ha normális, nyugodt keretek között tanulnának. A kormány ehhez a maga részéről azzal tudott hozzájárulni, hogy a korábbi támogatást megduplázva az SZFE-nek 3 milliárd forintot ad működési költségekre és bérfejlesztésre”.

A CEU-ról azt mondta, mivel az Európai Unió Bírósága jogsértőnek találta, ezért majd újra módosítják a felsőoktatási törvényt, és valószínűleg a bajor modellt veszik át, ami Palkovics szerint annyit tesz, hogy

külföldi akkreditációjú egyetemek csak akkor működhetnek és adhatnak ki diplomát Magyarországon, ha egy magyar felsőoktatási intézménnyel együttműködést alakítanak ki.

A Magyar Tudományos Akadémiáról azt mondta, Freund Tamás MTA-elnök állításával ellentétben nem avatkozott bele az akadémiai függetlenségbe azzal, hogy átírták a szakmai zsűri javaslatát az OTKA-támogatásokról, többek között a minisztérium saját államtitkárának, Boros Anitának a kutatócsoportját részesítve 36 millió forintban. Palkovics szerint csak „annyi történt, hogy megnéztük, a pályázatok elbírálására használt úgynevezett tudománymetriai mutatók miről tanúskodnak. Ezek alapján kilenc elbírált pályázatnál nem volt várható érdemi eredmény”. Szerinte az elbírálás rendszerén változtatni kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!