Egyszeri segélyt kért az államtól, 50 forintot kapott egy fóti nyugdíjas

2020. október 27. – 20:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy 73 éves fóti nyugdíjas nő. Alig másfél hónap után 50 forintot kapott, írja az atv.hu.

„Ez annyira megalázó. Ezen már csak nevetni lehet. Jobb lett volna, ha nem küldenek semmit”

– reagált a nő minderre. A nőnek évekkel ezelőtt meghalt a férje. Az özvegyi nyugdíjával együtt kap 91 ezer forintot. A járvány előtt egy bevásárlóközpontban takarított, most pedig egy irodaházban dolgozik éjszakánként.

Forrás: atv.hu
Forrás: atv.hu

Az ATV megkeresésére a Magyar Államkincstár azt válaszolta, hogy az egyszeri segély minimum összege 15 000 forint, így a nyugdíjas nő nem kaphatott 50 forintot. A panaszával pedig ahhoz az illetékes szervhez forduljon, amelyikhez a kérelmet benyújtotta.

A Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke szerint a nyugdíjas létminimum körülbelül 80 ezer forint, jelenleg pedig 700 ezer idős ember él még ennél is kevesebből.

Frissítés: A Magyar Államkincstár 2020. október 28-án közleményt adott ki, mely szerint „félrevezető hírek jelentek meg egy fóti nyugdíjas személy méltányossági segélyének kiutalásáról. Ügyfeleink személyes adatainak tiszteletben tartása miatt, az ő kifejezett beleegyezésük nélkül konkrét ügyekről nem adhatunk tájékoztatást. Ugyanakkor általánosságban felhívjuk a figyelmet arra, hogy az érintett részére a hírek szerint kiutalt 50 forint a vonatkozó jogszabály alapján nem lehet egyszeri segély, mivel annak legkisebb összege 15000 forint. Ilyen összegű kiutalás – az érintettnek a televízió híradásában és a sajtóban is megjelent saját elmondásából kiindulva – az előző évi nyugdíj melletti munkaviszonyból elért jövedelme után a hivatalból megállapított 0,5 százalékos mértékű, visszamenőlegesen elszámolt nyugdíjnöveléssel történhetett, amelynek időpontját a jogszabály a munkaviszonyban állók esetében a tárgyév szeptember 30-ban rögzíti. Félreértést az okozhatott, ha az ügyfél ugyanebben az időszakban adott be egyszeri segély iránti kérelmet is, ugyanakkor az összegek kiutalása előtt minden esetben határozatban értesítik az ügyfeleket az ellátás összegéről, jogcíméről, így tisztázható, hogy mire is vonatkozott a hírekben szereplő összeg.”

>>>Kattintson ide, ha a legfrissebb híreink közül válogatna!>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!