Több mint negyedmilliárd forintot utazott el Orbán Viktor két év alatt

2020. október 26. – 07:18

frissítve

Több mint negyedmilliárd forintot utazott el Orbán Viktor két év alatt
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányfő legalább 20 alkalommal repült a honvédségi repülőgéppel.

Összesen 256 millió forintot költöttek az adófizetők pénzéből tavaly és idén szeptemberig Orbán Viktor miniszterelnök és stábjának közügyekben végzett utazásaira, derült ki a Népszava adatigénylésére a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól (KKM) megkapott listából.

A lap szerint a kormányfő utazásainak nagy része egynapos villámlátogatás volt, ezek során

149 millió forint ment el útiköltségre, míg szállásra 95 milliót költött el a kormány.

A KKM azt viszont nem adta ki, hogy ez összesen hány vendégéjszakából jött össze, illetve konkrétan hol szálltak meg.

A lap szerint „kétnapos utazások esetén egy vendégéjszakával kalkulálva (illetve háromnapos esetén kettővel) az jön ki, hogy Orbán Viktor és kísérői fejenként és átlagosan 78 ezer forintot fizet egy éjszakai szállásért. Hozzátéve: ez átlagos érték, a delegátusba a tolmácsokat és a biztonságiakat is beleszámítottuk, akik viszont nagy valószínűséggel nem ugyanolyan kategóriájú szállásra kerülnek, mint a miniszterelnök”. A cikk azt is megjegyzi, hogy ugyan több mint egy tucat utazás csak egynapos volt, mégis számoltak fel szállásköltséget. Feltehetően azért, mert a küldöttség hajnalban, vagy jóval előbb érkezett, vagy a napközbeni tartózkodásra is béreltek szobákat.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Egy ilyen utazás volt például Orbán Viktor tavalyi, washingtoni útja is, amikor Donald Trumppal találkozott. A Népszava információi szerint ekkor – bár a látogatás ebben az esetben is csak egynapos volt – 9,6 milliós szállásköltséget számoltak el. Ebben az esetben az Orbán Viktorral együtt utazó 18 fős küldöttség után fejenként 533 ezer forintos szobaszámlát kellett kifizetni egy éjszakára.

A kormányfő legdrágább utazása az idén januári háromnapos indonéz kiküldetés volt, amikor a 12 fős küldöttség 80 millió forintba került az államnak.

A KKM ugyanakkor azt sem árulta el, hogy melyik esetben repült a kormányfő nemzetközi légitársaság gépével, és mikor volt olyan, hogy a „honvédségi csapatszállítónak” vásárolt – ám effektíve kormánygépként üzemelő – Airbus gépeket használták. A tájékoztatás szerint:

Orbán Viktor két év alatt 20 alkalommal repült a magyar honvédségi géppel.

A lap ugyanakkor azt is hozzátette, azt nem sikerült kideríteniük, hogy ez 20 le- és felszállást jelent-e, vagy húsz „kiküldetést”, amikor – akár több útra is – igénybe vehette a gépet a kormányfő.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!