Blikk: 135 millió forint uniós támogatást kaptak idén L. Simon László feleségének cégei

2020. október 26. – 11:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fideszes politikus felesége szerint törvényesen jutottak a forráshoz, így nem kell erről egy bulvárlapnak számot adniuk.

135 millió forintnyi EU-s támogatást kapott a fideszes L. Simon László feleségének két cége, írja a Blikk. A lap által hivatkozott hivatalos kormányzati honlap adatbázisa szerint a Simon és Simon Kft. 32 millió forintot, míg az Agárdi Aratrum Ktf. 103 millió forintnyi támogatást nyert az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kifizetés című pályázaton. Az előbbit júliusban, az utóbbit pedig szeptemberben számolták el a két vállalkozás számára.



L. Simon országgyűlési képviselő már korábban kiszállt a Simon és Simon Kft.-ből, de az Agárdi Aratrum Kft.-ben tulajdonosként szerepel. Amikor a Blikk megkereste, hogy a támogatásról és arról kérdezte, azt mire kapta pontosan a két cég, akkor L. Simon visszautasította az érdeklődést azzal, hogy:

„nekem erről nincs információm. Nem is foglalkozom a cégek pénzügyeivel. Én nem kaptam semmilyen támogatást, nem is igényeltem.”

L. Simon felesége, Vass Eszter viszont a Blikknek elmondta, hogy nem nyertek szeptemberben újabb támogatást, szerinte a honlapon több év együttes támogatásának az összegei lehetnek, amelyekbe beletartoznak a művelésbe vont területek után automatikusan járó területalapú és zöldítési támogatások, illetve az AKG-támogatások. Az AKG-támogatásokat ugyanis öt évre ítélték meg, és azt éves bontásban kapják.

Vass Eszter szerint a két cég az elmúlt években összesen 29,3 millió forint területalapú támogatást kapott, zöldítésre 15 milliót, gyümölcstermesztésre 5,8 milliót, extenzív termesztésre 5,7 milliót, az AKG részeként pedig 76,5 milliót.

Vass Eszter ugyanakkor azt is közölte, nem tartja magát közszereplőnek, így a jövőben ne tőle kérjenek információt.

„Nem gondoljuk, hogy törvényesen működő gazdasági társaságok gazdálkodásáról egy bulvárlapnak kellene számot adnunk”

– fogalmazott. A Blikk emlékeztetett arra is: a képviselő családi cégei és érdekeltségei korábban több hazai forrású támogatásban is részesültek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!