Elkezdődött a fűtésszezon, romlott a levegő minősége

2020. október 23. – 13:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elkezdődött a fűtési szezon, aminek hatására megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken az MTI-vel. A mérőállomással megfigyelt települések közül Budapest, Debrecen, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, Sajószentpéter, Szeged, Szolnok, Tököl és Vác levegőjét minősítették kifogásoltnak.

Ezek közül nyolc helyen a kisméretű aeroszolrészecskék (PM2,5) napi átlagkoncentrációja, míg két városban (Debrecenben és Szolnokon) a nitrogén-dioxid órás átlagkoncentrációjának napi maximuma esett a levegőhigiénés index kifogásolt kategóriájába. A kifogásolt levegőminőség esetén gyerekeknél, időseknél, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél enyhe légzőszervi tünetek (például köhögés, légúti irritáció) jelentkezhetnek, meglévő tüneteik súlyosbodhatnak.

Azt ajánlják, hogy az érintett településeken az érintettek, főként a légzőszervi betegségben szenvedők mérsékeljék a munkavégzést, az intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését a szabadban. Az NNK azt kéri az emberektől, hogy mellőzzék a helytelen fűtési módokat és a zöldhulladék égetését.

A Főpolgármesteri Hivatal az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: mivel a hétvégén kisebb közúti forgalom várható – a meteorológiai körülményeket túl – figyelik a szilárd, illetve illegális hulladéktüzelést, különösen a peremkerületekben, valamint a budapesti levegőtisztaság-védelmi agglomeráció további 74 településén.

Jelezték, hogy nincs szmoghelyzetet, de a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében tájékoztatást adnak arról, hogy a mérőhálózat adatai alapján a PM2,5 szintje „jellemzően meghaladja az Egészségügyi Világszervezet egynapi határértékre tett ajánlását.”

Az ún. kisméretű szálló por hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. Az aeroszol-részecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz és elősegítik azok bejutását a szervezetbe, ami további kihívást jelent a jelenlegi járványügyi helyzetben – fűzték hozzá.

> > > > > > Kattintson ide a legfrissebb hírekért! < < < < < <

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!