Január óta nem közli a kormány, hányan várnak idősotthoni elhelyezésre

2020. október 19. – 09:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A kormány január óta nem hozza nyilvánosságra, hogy hányan várnak szociális ellátásra, például idősotthoni elhelyezésre, holott korábban havonta frissítették az összesítést a szocialisportal.hu oldalon, írja a Népszava.

Az LMP parlamenti képviselője, Ungár Péter augusztus óta többször is írásban kért magyarázatot a nyilvános adatközlés megszüntetésére és kért friss adatokat az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), de hiába. Rétvári Bence, a tárca államtitkára csak annyit közölt, hogy egy kiemelt uniós projekt keretében fejlesztik a szociális ágazat informatikai rendszerét, ami érinti a nyilvántartásokat is, ezért hagyták abba az adatok közlését. Az ellenzéki politikus most közérdekű adatigényléssel próbál meg információhoz jutni.

A Népszava próbált információt szerezni az Emmi informatikai fejlesztési programjáról, de a minisztériumtól 12 nap alatt sem kaptak választ. A lap szerint ugyanakkor a Rétvári Bence által említett 5,8 milliárd forintos projekt a lezárása egy évek óta tartó fejlesztési folyamatnak, de a nyilvántartások az országos szociális információs rendszerrel együtt már korábban megújultak. A lap szerint ez arra utalhat, hogy az Emmi tudja, de nem közli a várólisták hosszát.

Tavaly év végén 54 ezer férőhelyen láttak el 52 ezer idős embert, és 32 ezer név szerepelt a várólistán – ez feltehetően tovább nőtt idén a járványhelyzet miatt tavasszal elrendelt felvételi zárlat és az idősotthonokban bevezetett izolációs részlegek kialakítása miatt. A Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke, Némethné Jankovics Györgyi szerint sokan panaszkodnak náluk az idősotthoni várólistákra, az igény egyre nő, a lehetőségek pedig csökkennek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!