A kamara leírta, milyen feltételekkel vállalnák az orvosok a béremelést hozó új jogviszonyt

2020. október 19. – 14:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészítette javaslatait a Magyar Orvosi Kamara az orvosi béremeléssel együtt járó egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény két legvitatottabb pontjához: az orvosok kirendeléséhez és az orvosi másodállások engedélyhez kötéséhez. Hiába a beígért béremelés, e két pont miatt az orvostársadalom jelentős része elutasítja az új státuszról szóló szerződések aláírását. Ha sokan nem írják ezt alá, gondok jelentkezhetnek az állami ellátásban. A Magyar Orvosi Kamara és számos egészségügyi szakértő azzal érvel, hogy ha megtiltják az orvosok másodállásait, vállalkozói tevékenységét, önmagában az is komoly fennakadásokat fog okozni az állami kórházakban folyó egészségügyi ellátásban.

Kirendelés csak 44 napra

A Magyar Orvosi Kamara honlapján megjelent, Pintér Sándornak címzett javaslat elutasítja, hogy az orvosokat akkor is ki lehessen rendelni 1+1 évre másik kórházba, rendelőintézetbe, adott esetben másik városba, amikor nincs egészségügyi veszélyhelyzet. A kamara szerint a törvény „ebben a formában elhibázott és rendkívüli félelmet generál, így pontosításra szorul”.

  • A kamara azt javasolja, hogy válasszák külön a békeidős és a rendkívüli helyzetekre szóló kirendelésekre vonatkozó szabályokat.
  • Ha nincs egészségügyi veszélyhelyzet, a munka törvénykönyve szerint az orvos csak évente 44 munkanapra vagy maximum 352 órára legyen kirendelhető másik munkahelyre.
  • A kirendelésnél legyenek védett csoportok. Ne lehessen áthelyezni máshova a következő csoportba tartozó orvosokat: a várandósság megállapításától a gyermek 3 éves koráig tartó időszakban lévőket, a gyermekét egyedül nevelő szülőket a gyermek 16 éves koráig, a hozzátartozó tartós gondozását végző orvosokat, a legalább 50 százalékos egészségkárosodás alatt álló orvosokat.
  • A kamara azt javasolja, hogy a kirendeléseket plusz kirendelési díjjal ismerjék el.
  • Egészségügyi veszélyhelyzet, járványhelyzet idején naptári évenként maximum 100 munkanapra legyenek kirendelhetők az orvosok.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Másodállások engedélyhez kötése

Az új törvény egy „felettes szerv” engedélyéhez kötné a jövő évtől azoknak az orvosoknak a másodállásait, akik aláírják a magasabb fizetéssel járó egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Ezzel az orvosok közalkalmazotti státusza megszűnik. A kamara szerint az erről elfogadott szabályozás „életszerűtlen az egészségügyben, bizonyos szempontból pedig kontraproduktív. Nem szabad hogy az új jogállási törvény miatt félelem miatt hagyják el tömegesen az érintettek az egészségügyet”.

  • A kamara javaslata, hogy a törvényben konkrétan írják le, a munkáltató milyen esetekben fogadhatja el vagy utasíthatja el az orvosok másodállásra való igényét. Fontos alapelv itt, hogy a munkáltató nem sértheti ezzel a munkavállaló, azaz az orvosok érdekeit.
  • Ne tagadhassa meg a kormány által kijelölt szerv az engedély kiadását, ha az orvos a szabadidejében nem orvosi, hanem más vállalkozási, vagy egyéb tevékenységet akar végezni (például uborkát termeszt).
  • Ne tagadhassák meg az engedélyt, ha az orvos olyan egészségügyi tevékenységet akar másodállásban végezni, amilyen egészségügyi tevékenységet nem folytat az adott intézmény.
  • Csak rendkívül indokolt esetben legyen megtagadható az engedély, javasolja a kamara, ha az orvos a főállása mellett olyan tevékenységre kér engedélyt, ami eltér attól a szakterülettől, amelyet az orvos az adott egészségügyi intézményben végez.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!