Felére esett vissza a magántanulók száma

2020. október 19. – 08:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Míg a 2019/2020-as tanévben még 9545 gyerek tanult magántanulói státuszban, addig a következő, 2020/2021-es tanévre ez a szám majdnem a felére, 5214-re esett vissza, pedig az érintett tanulók száma évről évre emelkedett az azt megelőző időszakban – írja a Népszava az Oktatási Hivataltól kapott tájékoztatás alapján. A változás annak a törvénymódosításnak lehet a következménye, amivel a kormány 2019. szeptember 1-jével megszüntette a magántanulói státuszt, helyette ún. egyéni munkarendre adott lehetőséget.

Korábban az iskolán kívüli tanulást az iskolaigazgatók engedélyezhették, a változtatás után azonban ezt a lehetőséget elvették tőlük, így az érintett családoknak már az Oktatási Hivataltól kell engedélyt kérniük ehhez. Változott a kérvények benyújtásának határideje is: a kérvényeket már csak az adott tanév első napját megelőző június 15-ig lehet benyújtani, azaz év közben nem, illetve csak rendkívüli esetekben, és arra sincs már lehetőség, hogy a hivatal csak bizonyos tanórák alól adjon felmentést egyéni munkarend keretében. Az Emmi a törvénymódosítást korábban azzal indokolta: „össztársadalmi érdek az, hogy a gyermekek iskolába járjanak és végzettséget szerezzenek”.

Gyarmathy Éva klinikai szakpszichológus, a Magyar Diszlexia Központ alapítója a lapnak azt mondta: sok szülőt elbizonytalanított a törvénymódosítás. „Én magam is javasoltam egy gyermek esetében, hogy tanulócsoportban folytassa a tanulmányait, de a szülő nem merte vállalni, hogy a »bizonytalanba« vigye a gyereket” – fogalmazott Gyarmathy Éva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!