Régészeti leleteket túrt ki, majd a közösségi médiában árulta

2020. október 18. – 08:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A kunszentmiklósi nyomozók vádemelést javasolnak egy szabadszállási férfi ellen, aki a gyanú szerint a földben talált régiségeket megtartotta magának – írja a Police.hu.

A feljelentést egy múzeum képviselője tette még tavaly ősszel, mert gyanús hirdetést szúrt ki egy közösségi oldal apróhirdetései között. A bejelentő elmondta, hogy egy nagyon jó állapotban lévő, honfoglalás korinak látszó szablya fényképe is szerepel a hirdetésben. A képet nyilvánosságra hozó férfi a közösségi oldalon azt állította, hogy a régiséget egy fémkereső segítségével találta Szabadszállás határában, majd azt kiásta és hazavitte.

Forrás: Police.hu
Forrás: Police.hu

Mivel minden, az ország területén talált régészeti tárgy állami tulajdon, és a törvény erejénél fogva védelem alatt áll, a nyomozók a bejelentés alapján átkutatták a 30 éves szabadszállási lakos házát. A szablyát azonban nem találták meg, mivel kiderült, hogy a férfi csupán egy internetről letöltött képet posztolt, és ez a tárgy nincs a birtokában. Viszont az ingatlanból több, valóban régészeti leletnek minősülő dolog került elő. A többségében bronzból készült darabokról a szakértői vélemények alapján bebizonyosodott, hogy

egy részük az i. e. XII-XIII. századból, illetve egy áttört, bronz fibula a római korból, azon belül az i. sz. II-III. századból származik.

Az eljárás során a férfi szabadlábon védekezett. Az iratokat most vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes ügyészségre a kunszentmiklósi rendőrség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!