Vizsgálatot indít az orvosi kamara a szegedi rektorral összetűző pszichiáter ügyében

2020. október 18. – 01:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vizsgálatot indít a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Horváth Szatmár pszichiáterprofesszor ügyében, akit hétfőn azonnali hatállyal felmentettek a munkavégzés alól a Szegedi Tudományegyetemen. Ezt egy szombat este kiadott közleményben jelentette be a testület.

Horváth vezette a MOK Csongrád megyei etikai bizottságát, amely még márciusban kezdeményezett etikai vizsgálatot Rovó László ellen. A rektor a koronavírus-járvány első hulláma idején utazott el az ausztriai Tirol déli részébe, Söldenbe, de onnan visszatérve nem vonult karanténba, hanem dolgozni ment és még műtött is.

Nem sokkal később kiderült, hogy maga is koronavírusos.

Felmerült a gyanú, hogy vírushordozóként operálhatta a betegeket, emiatt indult ellene etikai vizsgálat. Bár a vizsgálatot a kamara Csongrád megyei etikai bizottsága indítványozta, azt végül – összeférhetetlenség miatt – átadta a győri testületnek, ami felmentette a rektort.

Horváth szerint az által kezdeményezett etikai vizsgálat is közrejátszhatott abban, hogy elküldték az egyetemről. Az orvost azonnali hatállyal mentették fel a munkavégzés alól, 22 pontban találták alkalmatlannak. Előtte 16 évig dolgozott az egyetemen, emellett vezető külföldi egyetemen volt vendégoktató, és számos nemzetközi folyóirat szerkesztésén dolgozik.

Azt írja a MOK, hogy a sajtóból értesültek Horváth Szatmár elbocsátásáról. A pontos indokok és részletek ismerete nélkül nem akarnak nyilatkozni az esetről, de a magyar orvosok érdekképviseleti szerveként kötelességük megvizsgálni az ügyet az érintettek meghallgatásával.

„Az etikai bizottságok működésének függetlensége és biztonsága az orvostársadalom és a betegek kiemelt érdeke. Amennyiben az előzetes vizsgálat jogsérelem vagy etikai vétség gyanúját veti fel, a Kamara megteszi a szükséges lépéseket: a sértett számára jogi segítséget biztosít és eljárást kezdeményez a jogsértő ellen.”

– olvasható az közleményben. Az egyetem tagadta, hogy az elbocsátás és az etikai vizsgálat között lenne összefüggés. „A munkáltatói intézkedéseknek intézményünkben minden esetben alapos és megfelelően alátámasztott indokai vannak” – írták a Telex megkeresésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!