Helyi népszavazásokkal kényszerítenék ki az uniós forrásokat az önkormányzatoknak Karácsonyék

2020. október 17. – 13:01

frissítve

Helyi népszavazásokkal kényszerítenék ki az uniós forrásokat az önkormányzatoknak Karácsonyék

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi népszavazási kezdeményezéseket jelentett be harminc magyar városban és Budapesten Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint a helyieknek kell dönteniük az EU-tól a koronavírus okozta válság utáni helyreállításhoz érkező források felhasználásáról.

Helyi népszavazási kezdeményezéssel szeretné elérni a Karácsony Gergely vezette Szabad Városok Szövetsége, hogy az Európai Uniótól közvetlenül az önkormányzatokhoz érkezzen forrás a helyi járványügyi védekezésre, válságkezelésre és helyreállításra. A főpolgármester egy, a Szabad Városok közös kiállása címmel meghirdetett, a járványhelyzet miatt félig online rendezvényen jelentette ezt be, ahová a szövetség más képviselőit, azaz vidéki ellenzéki, továbbá a V4-es fővárosok polgármestereit is videóüzeneteikkel kapcsolták be.

A résztvevő polgármesterek mind önkormányzati kezdeményezésként írnának ki helyi népszavazást arról, hogy az uniós „Helyreállítási Alapból” érkező 2500 milliárd forint felének felhasználásba a kormány közvetlenül bevonja az önkormányzatokat is. A képviselőtestületek támogatásával vagy a helyi képviselők egyharmadának aláírásával ugyanis ezek benyújthatnak népszavazási kérdést erről a helyi választási bizottságoknak.

A rendezvényen Karácsony beszámolt az elmúlt egy év eseményeiről, hiszen a héten volt az önkormányzati választás, azaz főpolgármesterré választásának egy éves évfordulója. Nemcsak a tavaly októberben beállt változásokról bezsélt, hanem a koronavírus okozta nehézségekről is. Elmondta, az önkormányzatok szerte az országban erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül. „Úgy tűnik azonban, hogy a kormány szerint a gazdasági válság kezelésében sincs szükség az önkormányzatokra. Magukra hagyja őket, sőt, a növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak, miközben a járványügyi adatok fényében elhúzódó válsággal kell számolni.

Sajnos mi nem számolunk azzal, hogy ez a válság nagyon hamar végetér, éppen ezért kell azon dolgoznunk, hogy minél jobban kezeljük a válságot

– fogalmazott a főpolgármester. Karácsony szerint tömegeket hagyott védőháló nélkül az állam, és a koronavírus okozta gazdasági válságban a kormány megint csak a kiváltságos keveseknek kedvez. Úgy vélte, a fővárosi önkormányzat a legnagyobb vesztese a járványnak Magyarországon, de más városok és telpeülések is megérzik a kormány elvonásait. Úgy vélte, mindeközben a miniszterelnök személyes, nemzetközi színtéren folytatott hatalmi harca veszélyezteti, hogy a magyar emberekhez eljusson az a több ezer milliárd forintnyi uniós támogatás, ami a magyar embereknek jár.

Emiatt a szabad városok vezetői elhatározták, hogy helyi népszavazási kezdeményezésen keresztül próbálják meg kikényszeríteni a kormánytól, hogy tekintse partnernek az önkormányzatokat és az európai uniós válságkezelő támogatásnak legalább felét az önkormányzatokon keresztül juttassa célba az emberekhez

– jelentette be. Karácsony szerint így érhető el, hogy mindenki megkapja azt a támogatást, ami neki jár, és hogy ez a kevesek gazdagodása helyett a többség javát szolgálja.

A rendezvényen videón elsőként Nemény Andrást, Szombathely szocialista polgármesterét kapcsolták, aki beszámolt a város elmúlt évéről, és elsősorban a helyi járványkezelési intézkedéseiről. Nemény szerint a városok, települések, és a helyi önkormányzati intézmények erőn felül teljesítettek már eddig is a járványban, a válságból való kilábaláshoz pedig támogatásra van szükségük. Ezt a pénzt szerinte az uniós költségvetés biztosíthatja, de a magyar kormány nem hajlandó elfogadni azokat a jogállamisági feltételeket, amelyeket uniós tagállamként pedig igenis teljesítenie kellene.

Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere szerint a kormány az önkormányzatoknál éppen csak annyit hagy a kormány, hogy ne omoljanak össze intézményeik, csak a működési költségekre jut, minden egyes beruházáshoz, a városfejlesztéshez már a központi költségvetés forrásaira van szükségük, ez egy kormányzati függőségi helyzetet hoz létre., holott az önkormányzatok vannak tisztában azzal, mire lenne leginkább szükségük a helyieknek.

Tóth József, Polgár város szocialista polgármesterét is kapcsolták, aki a gépjárműadó-bevételek elvonásával járó kiesésekről számolt be, konkrét útszakaszok felújításának elmaradásáról, és egyéb lemondásokról. Nyirati Klára, Baja momentumos polgármester szintén az ellenzéki polgármesteret választó települések előtt álló kihívásokról beszélt, és arról, hogy több millió embert képviselnek ezek a helyi vezetők, akiknek járnak az uniós források.

Videón jelentkezett be az eseményen Márki-Zay Péter, aki szintén összegszerűen beszélt a Hódmezővásárhelyt érintő idei elvonásokról, és arról, hogy az uniós források központi, kormányzati elosztása milyen korrupciós kockázatokkal működik, ezért részéről minden kezdeményezés támogatható, amely arra irányul, hogy a források a valódi címzettekhez, az uniós, magyar állampolgárokhoz jussanak el.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke szerint is összefogásra van szükség ahhoz, hogy a 2500 milliárd forint fele közvetlenül juthasson el a településekre, és lakosságarányosan felhasználva az önkormányzatok ebből a vírus elleni védekezés feltételeit, a helyreállítás költségeit közvetlenül tudják biztosítani a településeiken élőknek.

Az eseményre videóüzenetet küldtek Zdeněk Hřib prágai, Matúš Vallo pozsonyi és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterek is, kiemelve, hogy 2019. decemberében a V4-ek főpolgármesterei létrehozták a Szabad Városok Szövetségét, amely azóta számos fórumon lobbizik azért, hogy az önkormányzatok több beleszólást és több közvetlen forrást kapjanak az európai programok végrehajtására. A kezdeményezéshez azóta 36 európai város csatlakozott, a városok nagyobb beleszólást kérnek abba, hogy hogyan, kik és mire költik el az európai unióból érkező forrásokat.

A mostani, elsősorban magyarországi

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!