Közel hat év börtönt kapott az a magyar ügyintéző, aki útleveleket állított ki nem uniós állampolgároknak

2020. október 14. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Öt év tíz hónap börtönre ítélt a bíróság szerdán első fokon egy budapesti okmányirodai ügyintézőt, aki csaknem 200 hamis útlevelet és személyi igazolványt állított ki nem uniós állampolgároknak, írja az MTI a fővárosi főügyész tájékoztatása alapján.

A 31 éves nő a XX. kerületi kormányablaknál okmányirodai ügyintézőként dolgozott. Egy szervezett elkövetői kör vette rá arra, hogy ukrán, orosz, azeri, iráni és albán állampolgároknak olyan magyar magánútlevelet és személyi igazolványt állítson ki, amelyben honosított magyar állampolgárok adataival a kérelmezők fényképe szerepelt.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

2015 júniusa és 2016 decembere között a nő 198 ilyen okmányt állított ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat.

Az ügyészség a nő ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés és 198 rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt nyújtott be vádiratot. A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság a nőt a váddal egyezően bűnösnek mondta ki és 5 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős. Az ügyészség, a vádlott és védője is fellebbezett ellene. Az ügyben egy ukrán férfit korábban már felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek és kiutasítottak Magyarországról hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettére felbujtás miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!