A Publicus és a Nézőpont szerint is a fővárosiak közel fele elégedett Karácsony Gergely első évével

2020. október 13. – 10:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden második (49 százalék) megkérdezett összességében inkább elégedett Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájával. Tízből négyen azonban nem elégedettek azzal, ahogy Karácsony egy éve Budapestet vezeti – derül ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából. Részben hasonló eredményre jutott a Nézőpont Intézet is.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából 2019 decembertől havonta folyamatosan reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta az emberek véleményét Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységéről. Minden alkalommal 1000 embert kérdeztek meg, legutoljára szeptember 28. és október 1. között végeztek felmérést.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

Míg 2019 decemberében a megkérdezettek harmada ítélte meg inkább pozitívan a főpolgármester munkáját, addig 2020. szeptemberben már a válaszadók fele. A legelégedettebbek 2020 áprilisában voltak vele (63 százalék), a koronavírus járvány magyarországi kezdete környékén.

Ezzel együtt növekedett az elégedetlenek aránya is – ahogy ismerték meg az új főpolgármester munkáját a Budapestiek. Míg 2019 decemberében a megkérdezettek negyede (25 százalék) volt inkább nem elégedett Karácsony Gergely munkájával, addig ezt 2020. szeptemberben már tízből négyen (40 százalék) mondták.

A megkérdezettek fele vagy biztosan, vagy valószínűleg, vagy pedig egy széleskörű ellenzéki összefogás esetén tudná elképzelni, hogy egy most vasárnapi főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyre szavazzon. Ezzel együtt azok is többen vannak most, akik vagy bizonyosan (33 százalék), vagy pedig valószínűleg (7 százalék) nem szavaznának Karácsonyra, ha most újra önkormányzati választásra kerülne sor.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a fővárosiak 48 százaléka kedveli és 42 százaléka nem kedveli Karácsony Gergelyt. Az arányszámok megegyeznek a tavalyi főpolgármester-választás végeredményének arányszámaival.

Az Intézet a 9 évig hivatalban lévő Tarlós István és az egy éve a főpolgármesteri székben ülő Karácsony Gergely megítélését is összevetette. Felmérésükben azt mutatták ki, hogy Tarlós főpolgármester vezetői tevékenységével jóval többen elégedettek, mint Karácsony Gergelyével.

A 800 ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint arra a kérdésre, hogy „ki vezette eddig jobban Budapestet”, Tarlóst a fővárosiak 46 százaléka, a regnáló főpolgármestert 26 százaléka választotta. Abban a kérdésben, hogy maradjon-e a következő választás után Karácsony Gergely vagy ne, 40-40 százalékos döntetlen alakult ki a két tábor között.

A hajléktalanpolitika ügyében nem érez a többség kora ősszel romlást, a fővárosiak 37 százaléka nem lát több fedél nélkülit az utcán, mint korábban (22 százalékuk igen). A Nézőpont szerint ugyanakkor a kerékpársávok ügyében nincs többsége a főpolgármesternek. A budapestiek 55 százaléka szerint rossz döntés volt „ideiglenes kerékpársávok felfestése több forgalmas útszakaszon” (36 százalékuk szerint viszont jó). A forgalomlassító intézkedések szintén nem örvendenek nagy támogatásnak, a fővárosiak 43 százaléka szerint született jó döntés (38 százalék szerint nem).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!