Tíznaponként 3 millió forint kötbért fizet a BKV a ki nem ürített kocsiszín után

2020. október 13. – 09:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tíznaponként hárommillió forinttal nő a BKV által 15 éve eladott, de ki nem ürített ferencvárosi kocsiszín után fizetendő kötbér, írja a Népszava. A kötbér már tavaly decemberben meghaladta az 1,2 milliárd forintot.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

A BKV még Demszky Gábor főpolgármestersége idején, 2005-ben adta el a Könyves Kálmán körútról nyíló remízt a Central Ingatlan Kft.-nek. A szerződés szerint a közlekedési cégnek 2008-ban kellett volna kiürítenie a területet, de ez a mai napig nem történt meg. Mivel a szerződésben annak idején nem rögzítették sem a kötbérfizetés maximumösszegét, sem az időtartamát, így a határ a csillagos ég.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy majd új remízt építenek, de erre a BKV-nak soha nem volt pénze. 2001-ben döntöttek úgy, hogy a szorongató forráshiányt több ingatlan eladásával próbálják meg oldani. A Könyves Kálmán körútról nyíló remíz és a szomszédos terület értékesítéséből 1,3 milliárdos bevételre számítottak. Ennyi soha nem folyt be, de a tőlük követelt kötbér összege már majdnem ennyi, írja a lap.

A BKV közben patthelyzetben van, mivel nem mondhat le a kocsiszínről, különösen most a hármas metró pótlása és az érkező új CAF villamosok okán. A BKV vezetése korábban többféleképpen is megpróbált kibújni a szerződésből. Egyezkedni próbált a követelés új tulajdonosával is, illetve a felszámolóval, de nem járt sikerrel.

A döntéshozóknak a belső ellenőrzés szerint már a szerződéskötéskor rendelkezésükre állt az a tanulmányterv, amely az új kocsiszín kialakításának költségét 4 milliárd forintra becsülte.

A Central Ingatlan Kft. mindenesetre alig kilenc hónappal a terület megvásárlása után 4,4 milliárd forintért adta tovább a telekegyüttes csereszerződésben nem érintett, Gyáli út felé eső darabját. Az ingatlant a Skanska egyik leányvállalata vette meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!