Hárommilliárd forintból fejlesztik az Országos Onkológiai Intézet eszközparkját

2020. október 12. – 12:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Csaknem hárommilliárd forintos orvostechnológiai eszközfejlesztés valósul meg az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) – jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján. Kásler elmondta, hogy az intézetben az Egészséges Budapest Program részeként 1,9 milliárd forint értékben onkológiai terápiás eszközöket, köztük például két új lineáris gyorsító sugárterápiás berendezést, valamint egy belső besugárzó készüléket is, míg egymilliárd forint értékben mellkassebészeti eszközöket és berendezéseket vásárolhatnak (összesen 137 eszközt) – írja az MTI.

Az Emmi minisztere megjegyezte, hogy az Országos Onkológiai Intézet több évtizede a magyar onkológia szervezési, módszertani, epidemiológiai és kutatási-oktatási központja. Az intézet állította össze 1993-ban a magyar nemzeti rákkontroll programot, amit folyamatosan megújítottak. Kásler elmondta azt is, hogy az OOI az egyetlen olyan intézmény Közép- és Kelet-Európában, amely az európai akkreditáció végeredményeként a legmagasabb szakmai besorolást kapta, így szervezhette meg és hozhatta létre az intézet a Közép-európai Onkológiai Akadémiát is.

Az OOI-ban nyílt lehetőség először tüdőátültetésre: az első magyarországi tüdőátültetést itt végezték 2015-ben, azóta a beavatkozások száma közelít a százhoz. Polgár Csaba, az OOI főigazgatója hozzátette: a szerződéseket aláírták, így a készülékek november elejére, közepére érkezhetnek meg az intézménybe. Hozzátette, hogy nagyon örül a beruházásnak, ezekkel nem lesz hat évnél idősebb készülék az intézményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!