180 milliárd forintos hitelt kap Magyarország az EU-tól munkahelyvédelemre

2020. október 7. – 17:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint fél milliárd euró kölcsön nyújtására terjesztett elő javaslatot Magyarország számára az európai munkahelyvédelmi alapból (SURE) szerdán az Európai Bizottság – írja a Bruxinfo. A portál úgy tudja, azért nem adták meg a kormány által eredetileg igényelt teljes összeget (egymilliárd eurót), mert az EB nem fogadott el minden listázott intézkedést munkahelymegtartónak.

A magyar kérelem benyújtása után két hónappal javasolta a bizottság az Európai Tanácsnak, hogy a SURE-programból kölcsönözzenek 504 millió eurót Magyarországnak. A hitelt a tanácsi döntéstől számított 18 hónapon belül lehet majd lehívni a legfeljebb nyolc részletben. A SURE 100 milliárd eurós keretéből már 87 milliárdot megszavaztak 16 tagállam számára, ehhez jön hozzá most a magyar összeg.

A portálnak névtelenül nyilatkozó források „módszertani és numerikus” vitával magyarázták a folyamat elhúzódását és a kértnél kisebb kölcsönkeret jóváhagyását: Brüsszel számos a kormány által javasolt intézkedést nem fogadott el munkahelymegtartónak. A Magyarország részére a Bizottság által jóváhagyott keret nagyjából felét egészségüggyel kapcsolatos intézkedésekre lehet majd felhasználni. A másik feléből a legnagyobb hányad (113,7 millió euró) azokra a tételekre megy majd, amelyeket február 1. óta csoportosított át a kormány a költségvetésben munkaerőpiaci támogatásokra. A hitelből finanszírozható intézkedések teljes listája a Bruxinfó cikkében olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!