Megduplázhatják az orvosi béreket, a kormány elfogadta a kamara javaslatát

2020. október 3. – 13:35

frissítve

Megduplázhatják az orvosi béreket, a kormány elfogadta a kamara javaslatát

Másolás

Vágólapra másolva
  • A kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara javaslatát az orvosi bérek jelentős emelésére. Hétfőn be is terjesztik a javaslatot az országgyűlésnek
  • Egy kezdő rezidens bruttó 680 ezer forintot, egy 10 éve dolgozó szakorvos 1,3 millió forintot, egy közel 40 éve dolgozó orvos pedig 2 millió forint fizetést kaphat.
  • Kincses Gyula, a kamara elnöke azt mondta: az orvosok januártól kapják meg a béremelés első, 65-70 százalékos részét. A többi 2022-2023-ban érkezik.
  • Keményen szankcinálnák azt, aki hálapénzt fogad el, és azt is, aki hálapénzt ad.

Elérhető közelségbe került az orvosi bérek nagyon jelentős emelése, derült ki a kormány és a Magyar Orvosi Kamara szombati tárgyalása után. „Az orvosi kamara által előterjesztett bértáblát elfogadtuk, az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn benyújtjuk. Arról is megállapodtunk, hogy ezzel párhuzamosan a hálapénzt is kivezetjük a magyar ellátórendszerből” – jelentette be Orbán Viktor a Facebookon, miután a kormány delegációja találkozott a Magyar Orvosi Kamara küldöttségével.

(Itt találja a Telex legfrissebb híreit)

Januártól várható az emelés nagy része

A Magyar Orvosi Kamara korábban az orvosi bérek megduplázására és a hálapénz büntetőjogi szankcionálására tett javaslatot. A részletek később derülnek ki. A miniszterelnök a Magyar Orvosi Kamara bértábláját fogadta el módosítási igény nélkül, ami történelmi lépés – mondta szombat délután egy online sajtótájékoztatón Kincses Gyula, a MOK elnöke.

Kincses azt mondta: a miniszterelnökkel nem aról beszéltek, hogy a jelenlegi bérek hány százalékkal emelkednek. Korábban a sajtóban 120 százalákos emelésről is jelentek meg hírek, de Kincses szerint ez így értelmezhetetlen. A lényeg, hogy a magyar orvosi kamara kért egy bértáblát, és ezt a kormány elfogadta.

Az ütemezésnél Kincses szavai szerint a miniszterelnök azt az elegáns ajánlatot tette, hogy az emelés eloszlása „orrnehéz lesz”. Várhatóan 2021 január elsején az orvosoknak az összes emelés 65-70 százalékát meg kell kapniuk, a többi pedig 2022-2023 januárjára marad.

Az orvosi kamara eredeti, januárban megjelent javaslata szerint az emelések eredményeképpen a bruttó bérek a következőképpen alakulnának (néhány példa):

  • Rezidens 1 (belépő szint): 687 837 Ft
  • Szakorvos 1: 1 154 920 Ft
  • Szakorvos 10 éve: 1 398 358 Ft
  • Szakorvos 37 éve: 2 025 512 Ft

Orbán azt mondta: az elkövetkező 7-8 hónapban nem várható, hogy lesz vakcina a koronavírus ellen. A kórházak óriási terhelés alá kerülnek, ami az orvosoktól és ápolóktól is emberfeletti munkát követel.

„Az orvosi kamara világossá tette, és ezzel egyet is értettünk, hogy ezt az emberfeletti munkát a mostani bérszínvonal mellett aligha tudják teljesíteni az orvosaink. Összefogásra van szükség. Ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében egy áttörő erejű javulást kell elérnünk.”

A hálapénzt büntetik, a kis értékű ajándékokat nem

A béremelés előfeltétele, de nem megoldása a hálapénznek – válaszolta a Telex kérdésére Kincses Gyula kamarai elnök. Ennek legkeményebb eleme a büntethetőség az elfogadói és a pénzt felkínálói oldalon, de újraírják az etikai kódexet és átláthatóvá teszik a várólistákat is.

Lénárd Rita, a MOK alelnöke is megismételte:

Azt is büntetni kell, aki adja, és azt is, aki elfogadja a hálapénzt.

A vesztegetés mértékét például az átlagbér százalékában lehet meghatározni. Álmos Péter alelnök ezt azzal egészítette ki, hogy egy kis értékű ajándék, amelyet egy hálás beteg ad az orvosnak, az Nyugat-Európában is elfogadott módja az orvos-beteg kapcsolatnak, ezt a jövőben sem szankcionálják. Kincses Gyula ezt azzal egészítette ki, hogy természetesen „ez az ajándék nem lehet egy kedvesen becsomagolt zsolnai váza”.

A kamara szeretné elérni, hogy az orvosok bérezése egyszerű és átlátható legyen, az ne különböző pótlékoktól függjön. Mint Álmos Péter elmondta: a stabil alapbér azért is fontos, mert az a későbbi nyugdíjat is meghatározza. Ezzel és kiszámítható életpályával szeretnék itthon tartani a fiatal orvosgenerációt. Lénárd Rita ehhez azt tette hozzá, hogy megoldást kell keresni a mostani nyugdíjas orvosok helyzetére is, akik 130-150 forintos nyugellátást kapnak.

A szakápoló fizetése magasabb volt a kezdő orvosénál

Az elmúlt években a sztrájktárgyalások eredményeképp a szakorvosok bére 107 ezer és 100 ezer forinttal, a szakorvosjelölteké 50 ezer forinttal emelkedett. A Magyar Orvosi Kamara is elismeri, hogy ágazati összehasonlításban az egészségügyben nőttek a legnagyobb mértékben a bérek, de ezek még így is messze elmaradnak az alacsonyabb képzettséggel és munkaterheléssel járó területeken jellemző fizetésektől.

Közben komoly feszültségek keletkeztek a rendszerben.

  • Az egyes orvosi szakterületeken belül jelentős (óradíjban akár háromszoros) bérkülönbség volt a különböző kórházak között, így állandó volt a munkaerő-vándorlás.
  • Komolyabb fizetésbeli különbségek voltak az egyes orvosi szakterületek között is.
  • A bérek torzulása oda vezetett, hogy 2020 januárja óta egy kezdő OKJ-s szakdolgozó alapbére megközelíti, a kezdő diplomás szakdolgozó alapbére pedig meghaladja egy kezdő orvosét.

Az orvosi kamara javaslata az osztrák orvosi béreket vette alapul, amelyek Nyugat-Európában nem számítanak magasnak. Az osztrák szakorvosi bér a hazai minimum háromszorosát teszi ki. A MOK az ausztriai alapbér kétharmadát javasolja magyar alapbérként.

A javaslat fontos eleme volt, hogy ezt lehetőleg egy lépésben tegyék meg, mert a béremelés csak így szüntetheti meg a hálapénzt. Az orvosi kamara javaslatának része volt az is, hogy az új bértábla kialakításával egy időben kriminalizálják a hálapénzt, tehát az legyen bűncselekmény (a hálapénz jelenleg csak abban az esetben számít bűncselekménynek, ha valaki előre kéri, és ezért helyez kilátásba előnyöket a betegnek).

A kamara számításai szerint a béremeléshez 300-500 milliárdos forintra lesz szükség a költségvetésben.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók vizit előtt a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én. – fotó: Balogh Zoltán / Telex)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!