Publicus: a biztos pártválasztók 4 százaléka konkrét párt helyett egy ellenzéki összefogásra szavazna

2020. október 3. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A baloldalhoz kötődő intézet legújabb kutatása szerint eközben a Fidesz továbbra is 30 százalékon áll.

A baloldalhoz kötődő Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített legújabb közvélemény-kutatásában a pártok támogatottságát vizsgálta, azon belül is azt nézték, hogy hányan szavaznának az ellenzéki összefogásra.

Mint írták, az elmúlt hónapokban végzett kutatásaikban azt vették észre, hogy az országos és a helyi méréseikben megnőtt az „egyéb pártot” választók aránya. Kiderült, ez alatt az ellenzéki összefogást értik a megkérdezettek, ezért került be a kutatásba az ellenzéki összefogás mint válaszlehetőség. Az ellenzéki összefogás tehát itt nem egy konkrét pártot jelöl, hanem az ellenzéki pártok közös indulásának koncepcióját.

A Publicus Intézet október 3-án publikált országos reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei
A Publicus Intézet október 3-án publikált országos reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei

A mostani adatok alapján azt kapták, hogy egyre többen szavaznának az ellenzéki összefogásra: igaz, ezt jelenti, hogy júliusban a válaszadók 1 százaléka, augusztusban és szeptemberben pedig 2-2 százalék mondta ugyanezt. Ez az összes megkérdezettre vonatkozik, a biztos pártválasztók körében négy százalék volt ez az arány szeptemberben.

(Itt találja a Telex legfrissebb híreit!)

További adatok:

  • A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében változatlan, 30 százalék.
  • Az MSZP támogatottsága az összes megkérdezett körében egy százalékpontot csökkenve, 6 százalék.
  • A Jobbik támogatottsága szintén 6 százalék az összes megkérdezett körében, az adat a múlt hónaphoz képest nem változott.
  • A DK összes megkérdezett körében mért támogatottsága egy százalékpontot csökkenve, 8 százalék.
  • A Momentum támogatottsági is változatlan, 7 százalék az összes megkérdezett körében.

Az LMP, a Párbeszéd, a Kétfarkú kutya párt, és a Mi hazánk mozgalom támogatottsága 1-1 százalék, ez érdemben nem változott az elmúlt hónapokban. A bizonytalanok aránya egy százalékpontot nőtt, 37 százalék.

Az országos reprezentatív kutatásban 1005 főt kérdeztek meg szeptember 22-25. között.

Hogyan áll az ellenzéki összefogás?

Augusztus 13-án az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd közös közleményben jelentette be, hogy megkezdték a hivatalos egyeztetéseket a 2022-es országgyűlési választásokra. Szándékuk szerint mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a kormánypártok jelöltjeivel szemben, győzelem esetén pedig a közösen elfogadott program és elvek alapján kívánnak együtt kormányozni.

A DK, az MSZP és a Párbeszéd közös listát állítana, a Momentum, az LMP és a Jobbik azonban még nem döntött erről.

A Republikon Intézet szeptemberi vitáján az ellenzéki pártok képviselői egyetértettek abban, hogy legyen közös miniszterelnök-jelölt, és a jelöltről előválasztáson döntsenek, de arról már vita volt, hogy mikor és milyen formában rendezzék azt meg, mint ahogy arról se született még egyezség, hogy hány egyéni jelöltről döntsenek előválasztáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!