Budapesten, Székesfehérváron, Pécsen és Egerben is megnőhet a koronavírusosok száma

2020. október 2. – 11:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

14:05: A szennyvízmérések alapján Budapesten, Székesfehérváron, Pécsen és Egerben nőhet a koronavírusosok száma

A Nemzeti Népegészségügyi Központ a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban végzett legújabb mérései alapján 7 szennyvíztelep mintáiban növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében: Békéscsaba, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Eger és Budapest északi-, déli és központi területei.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található térkép alapján a zöld szín az alacsony, a sárga a stagnáló vagy mérsékelt, a narancs szín az emelkedett koncentrációt mutatja
A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található térkép alapján a zöld szín az alacsony, a sárga a stagnáló vagy mérsékelt, a narancs szín az emelkedett koncentrációt mutatja

Az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus vízzel, szennyvízzel nem fertőz, viszont a szennyvíz vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A nagy érzékenységű vizsgálat segítségével a járványhullám megugrása akár a nagyszámú klinikai tünetet mutató esetek megjelenése előtt előre jelezhető. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. Az NNK által végzett szennyvízvizsgálatok eredményei és a megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezett magatartás és a járványügyi szabályok betartása. (NNK)

13:15: A Szegedi Tudományegyetem klinikáján kezelhetik először a koronavírusos betegeket favipiravirral

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) klinikáján kezelhetik az országban először a koronavírusos betegeket a favipiravir hatóanyagú Avigan gyógyszerrel, amelynek köszönhetően rövidebb gyógyulási idő és kevesebb szövődmény várható a betegség során – közölte az egyetem sajtóosztálya.

Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke közölte, az egyetemen az országban elsőként indult el az a kutatás, amelyben az Avigan gyógyszerrel gyógyíthatják a koronavírusos betegeket. A rendelkezésre álló előzetes klinikai adatok alapján, a HECRIN konzorciumban kezdődött meg a széles spektrumú, japán antivirális gyógyszer, a favipiravir klinikai vizsgálata.

A konzorcium tagja a SZTE Klinikai Vizsgálatokat Koordináló Irodája is, amely részt vett a magyarországi vizsgálatok előkészítésében. Ennek köszönhetően kapott a Szegedi Tudományegyetem is a jelenleg legígéretesebb gyógyszerből, amelyet korábban a japán kormány adományként juttatott el 44 országba, köztük Magyarországra is. (MTI)

09:00 – Október közepétől lehet oltatni influenza ellen

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, kormányinfós bejelentése szerint október közepétől lesz elérhető az ingyenes influenzaoltás, erről meg is jelent a határozat még aznap este a Magyar Közlönyben. A koronavírus-világjárvány magyarországi terjedésének megelőzése érdekében az RT-PCR módszerrel végzett, SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló vizsgálattal összefüggő többletkiadások fedezetének biztosításáról is döntött a kormány, írja az MTI.

Ennek értelmében Varga Mihály pénzügyminiszternek – Kásler Miklós bevonásával – gondoskodnia kell arról is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laborokban készült, más forrásból nem finanszírozott SARS-CoV-2 kimutatására szolgáló vizsgálatokra (mintavételenként 2500 forint és laboratóriumi vizsgálatonként 17 ezer forint) is legyen pénz. Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 11-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról, hogy az influenza elleni oltást mindenki ingyenesen kaphatja. Jelezte továbbá: rövid időn belül szeretné elérni, hogy hatósági árassá váljanak a koronavírustesztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!