A sztrájktól egyikünk sem boldog, de egy ilyen helyzetben az egyetem nem fog túlélni

Legfontosabb

2020. október 1. – 18:32

frissítve

A sztrájktól egyikünk sem boldog, de egy ilyen helyzetben az egyetem nem fog túlélni

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. október 1-jén.)

Katonai kancellárt és két új rektorhelyettest kaptak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és tanárai viszont továbbra sem engednek a követeléseikből. Őrt álló diákok és oktatók ülnek az egyetem Vas és Szentkirályi utcai épületénél is, utóbbit szerda este foglalták el, miután a sajtóból értesültek arról, hogy az általuk el nem ismert kuratórium pályázat és szenátusi jóváhagyás nélkül nevezett ki két új rektorhelyettest: Novák Emil filmrendezőt és Zalán János színész, producert. Mindketten tanultak korábban az egyetemen. Ahogy a kuratóriumot, úgy a két rektorhelyettest sem tartják legitimnek a hallgatók, így az egyetem épületeibe sem engednék be őket. Az új kancellár, Szarka Gábor ezredes korábban kedden már megpróbált bemenni az egyetemre, de a hallgatók útját állták, és az udvaron kezdtek el vitatkozni. Egyetemi forrásokból úgy tudjuk, Szarka azt mondta nekik, a mostani holtpontról el kell mozdulni, de arra nem volt érdemi válasza, hogy ezt hogy kéne, ha a hallgatók nem tartják őket legitimnek. Szarka azt is mondta nekik, hogy csak az épületen belül hajlandó egyeztetni, majd távozott.

„Követeléseinkből továbbra sem engedünk, amíg a minisztérium azokat nem teljesíti, addig az épületek blokádját fenntartjuk”

– mondták a hallgatók a csütörtök délutáni sajtótájékoztatójukon. A hallgatók egy hónapja foglalták el az egyetem Vas utcai épületét, azután, hogy az új kuratórium az addigi legfőbb döntéshozó szerv, a szenátus majdnem minden jogkörét elvette, és azokat magára ruházta át. Akkor az egyetem teljes vezetősége lemondott, felmondási idejük szerdán ért véget. Az utolsó estén az egyetemen virrasztást tartottak a tiszteletükre.

Többen maradtak tanárként, de ahogy előzetesen ígérték, csütörtökön, október elsején sztrájkba kezdtek. A belső oktatók hatvan százaléka sztrájkol, de több külső munkavállaló is csatlakozott hozzájuk. Az oktatók egyelőre két nap sztrájkot hirdettek meg, mert „olyan fantáziával és tempóval történnek az események”, hogy most azokat próbálják követni, mondta a Telexnek az SZFE Film- és Médiaintézet lemondott vezetője, Balázs Gábor. A sztrájkoló tanárok reggelente jelentkeznek az egyetem Vas utcai épületénél, majd napközben bent vannak az egyetemen a diákokkal együtt, de tanítás jelenleg nincs.

Helyette fórumokat tartanak, folyamatosan beszélgetnek a helyzetről és a lehetőségeikről, „és várjuk a csodát, ami vagy eljön, vagy nem” – mondja Balázs. Közben elkezdték elnevezni a tantermeket korábbi egyetemi oktatókról, fotókat és idézeteket ragasztanak fel tőlük, pénteken pedig paprikáskrumplit főznek majd közösen, és Balázs szerint „próbálunk berendezkedni valamilyen fenntartható életmódra” az egyetemen. Belépésnél lázat mérnek, kézfertőtlenítőt adnak, mindig maszkot viselnek, és egy teremben egyszerre nem lehetnek többen tíznél.

A hallgatók csütörtökön azt is mondták, korábban az oktatási jogok biztosához fordultak az egyetem autonómiájának sérülése miatt, amire most megérkezett a válasz, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

Az SZFE diákjai az egyetem Szentkirályi utcai épületének elfoglalását követő sajtótájékoztatón 2020. október 1-én.Fotó: Bődey János / Telex
Az SZFE diákjai az egyetem Szentkirályi utcai épületének elfoglalását követő sajtótájékoztatón 2020. október 1-én.Fotó: Bődey János / Telex

A sztrájkolok azt követelik a kormánytól, hogy

  • garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát;
  • állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit;
  • az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg;
  • az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szentási képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg;
  • garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait.

„A sztrájktól egyikünk sem boldog, de egy ilyen helyzetben az egyetem nem fog túlélni” – mondta Balázs a Telexnek. A lemondott vezetőség az elmúlt napokban próbált egyeztetni az új kancellárral, de egyelőre nem jutottak eredményre. Az új kancellár mindenesetre rögtön azt mondta nekik, hogy amíg nem engedik be őt az egyetem épületébe, addig nem tud aláírni semmit, és így a béreket sem tudja kifizetni. A hallgatók szerint viszont a huszonegyedik században, ráadásul koronavírus alatt mindezt az interneten keresztül is meg lehet tenni, nem kell ehhez egy irodában ülni.

Csütörtök este az új rektorhelyettes, Novák Emil és az új kancellár, Szarka Gábor egy közleményben azt írta, januártól tizenöt százalékos béremelést adna a dolgozóknak, és változatlan maradna a munkarendjük is. „Az SZFE vezetése a fenti követelések vonatkozásában sztrájkbizottsággal a tárgyalást lezártnak tekinti, és megkéri az sztrájkban résztvevőket, hogy folytassák a munkát. Amennyiben a sztrájkbizottság ennek ellenére a sztrájk folytatása mellett döntene, úgy az SZFE vezetése semmisnek tekinti fenti ajánlatát”, írták.

A hvg.hu megkereste a sztrájkbizottság ügyvivőjét, Csató Katát, aki ultimátumnak nevezte a kuratórium javaslatát, azt nem fogadják el, tovább akarnak tárgyalni. Szerinte a 15 százalékos béremelés nem egy gesztus, hanem törvényi kötelesség, hiszen ez a vonatkozó jogszabály szerint a modellváltással együtt jár, az SZFE dolgozói ezen felül kértek 10 százalékos emelést.

Gulyás Gergely pedig Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentett be, hogy jövőre hárommilliárd forintot ad az SZFE működésére, mert ezt kérte az új kuratórium. Ez kétszer akkora összeg, mint amennyivel a kormány eddig támogatta az egyetemet. Erre a hallgatók úgy reagáltak, hogy egy jogsértő helyzetben, mint amilyen a mostani, nem éppen etikus pénzügyi felajánlásokkal válaszolni.

A hallgatók és tanárok továbbra is állítják, nem a modellváltással van gondjuk, hanem azzal, ahogy odatették föléjük a kuratóriumot, ami aztán elvette a szenátus majdnem minden jogkörét. Balázs szerint ha visszaállna a modellváltás előtti állapot, akkor azok is szívesen visszamennének az egyetemre, akik korábban felmondtak. A kuratórium elnöke, Vidnyánszky Attila szerdán úgy nyilatkozott, ők továbbra is mindent jogszerűen csinálnak.

(Borítókép: A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elfoglalták a Szentkirályi utcai épületet is, október 1-jén sajtótájékoztatót tartottak. Fotó: Bődey János / Telex.hu)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!