Müller Cecília: Elvégzik a tesztet annál, akinél felmerül a fertőzés gyanúja

2020. szeptember 30. – 11:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán tárgyalja a kormány az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítását, a döntésről csütörtökön, a kormányinfón nyújtanak majd részletes tájékoztatást – közölte az operatív törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes. Beszélt arról is, hogy a határ mindkét oldalán földtulajdonnal rendelkező mezőgazdasági és erdészeti tevékenységet folytatóknak nincs szükségük negatív tesztre a Szlovéniába való belépéshez.

Müller Cecília kedvezőtlennek nevezte az adatok alakulását, különösen a kórházban kezeltek számát tekintve. „[…] sajnos 773 fő van ma kórházban, náluk középsúlyosan vagy súlyosan zajlik a megbetegedés […” – mondta. Lélegeztetőgépen 54 embert ápolnak. „Ezek az adatok nem kedvezőek” – tette hozzá.

Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékozatóján.Forrás: MTVA
Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékozatóján.Forrás: MTVA

Október elsejétől közelező a lázmérés

A köznevelési intézményekben október elsejével kezdődik a kötelező lázmérőzés reggelente, amire a tisztifőorvos szerint fel is készültek. „A megállapított 37.8 foknál magasabb testhőjű gyerek nem mehet be. Ha ilyen vagy ennél magasabb fokot mérnek, akkor egy negyedórára várakoztatják a gyereket, hiszen lehet a magasabb testhőnek egy fiziológiás oka, egy fizikai aktivitás, és ha visszamérést követően is magasabbnak találják a testhőt, akkor el kell hagynia a gyermeknek az intézményt” – beszélt a javasolt gyakorlatról.

„A hőkapuk és a testhőmérséklet-mérő eszközök kiszállításra kerülnek még a mai napon, illetve kerültek már az intézményekbe, helyben rendelkezésre állnak. Megszervezték az iskolák, hogy több bejáraton keresztül hogyan kerüljék el a reggeli zsúfoltságot a hőmérőzésnél” – számolt be Müller Cecília a fejleményekről, és bizakodását fejezte ki afelé, hogy minden zökkenőmentesen megy majd.

Az operatív törzs egyébként eddig 30 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 130 osztálynál és 4 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet rendeltek el koronavírusos megbetegedések miatt.

A laborvizsgálatokra is kitért: azt mondta, mindenki, aki gyanús, akinek szüksége van laboratóriumi vizsgálatra, annál elvégzik, „és természetesen térítésmentesen, ingyenesen jut ehhez hozzá.”

Az országos tisztifőorvos szerdán is hangsúlyozta a higiénés szabályok betartásának fontosságát, majd hosszan beszélt az idősek védelméről, mert október elsején van az idősek világnapja.

„Tisztelet és szeretet kell övezze az időseket, főképpen ezekben a nehéz időkben, amikor is őket különösen magas kockázatú személyeknek nyilvánítottuk. Féltjük, óvjuk őket, ezért nagyon fontos, hogy betartsuk azokat a szabályokat, és betartassuk mindenkivel, aki őket meg fogja védeni.”

Javasolta, hogy az idősek továbbra is kerüljék a nem egy háztartásból való kontaktusok számát, és vásároljanak célirányosan, hogy minél rövidebb időt töltsenek zsúfolt terekben. Szellőztessenek gyakran, tartsák be a szabályokat. Legyen otthon háztartási kesztyűjük, és a vírusölő fertőtlenítőjükkel törölgessék át az otthonukban a gyakran érintett felületeket. Ha segítségre van szükségük, keressék az önkormányzatokat.

Újságírói kérdésekre a tisztifőorvos elmondta, hogy

  • sportklubokban, edzőtermeknek nem tervezik kötelezővé tenni a maszkviselést, „hiszen maga a sportolás lényegesen gyakoribb légvétellel jár, maszkban sportolni nem túl előnyös.” Gyakori szellőztetést, létszámkorlátot és távolságtartást javasolt, illetve a szabadban történő sportolást.
  • nem tud pontos választ adni arra, hogy mennyivel veszélyesebb, ha valaki egyszerre kapja el az influenzát és a koronavírust, ugyanakkor megjegyezte, hogy „amit meg lehet előzni, meg kell előzni”, az influenza elleni oltás október második felétől már térítésmentesen elérhető a háziorvosoknál. „Ha a két vírus egyszerre támadja meg a szervezetét, ha még oly egészséges is, valószínűleg sokkal több szövődménnyel és problémával járhat, mintha csak egy megbetegedéssel kell számolni.”
  • Magyarországon jelenleg 25 városban figyelik meg a koronavírus örökítőanyagának a mennyiségét a szennyvizekben. A vizsgálatoknak jósló-, illetve előrejelző értéke van.
  • mindenkit óvatosságra és bölcsességre int.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!