Vádat emeltek Fekete-Győr András ellen

2020. szeptember 29. – 10:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába indítványozta korábban az ellene folyó eljárás megszüntetését a Momentum elnöke: vádat emelt ellene a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Rajta kívül még négy vádlott van, köztük a szintén momentumos Szarvas Koppány Bendegúz. A vádiratokat kedden nyújtották be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Ezekben az áll, hogy „a 2018 decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék” – áll az ügyészségi közleményben.

A Btk. szerint hivatalos személy elleni erőszakért egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Momentum elnöke kedden sajtótájékoztatót tartott, amin azt mondta: „Közel két évvel ezelőtt a rabszolgatörvény elleni tüntetésen egy játékboltban is kapható lila füstölőt ejtettem két rendőrsorfal közé, miután a rendőrök felszólítás nélkül könnygázt lőttek az emberek arcába. Akkor azért tüntettem a Kossuth téren, hogy ne kényszeríthessék rabszolgamunkára, fizetett túlórára a magyar munkavállalókat. Azért fogok a vádlottak padjára kerülni, mert ki mertem állni a magyarok érdekeiért. Soha nem állt szándékomban ártani a rendőröknek, és a rendőrségi tanúvallomások szerint nem is ártottam. Ettől függetlenül politikusként éppúgy, mint állampolgárként, vállalom a felelősséget minden tettemért.”

Szerinte „a Fidesz retteg attól, hogy a Momentum tovább erősödik, ezért akar engem bilincsben látni Orbán Viktor”.

„A felelősség tehát Orbán Viktor és kormányát terheli”

Korábban azt mondta a történtekről, hogy nem bánja, amit tett, az emberekben düh van, amit valahol ki kell mutatni. Azt is nyilatkozta:

„az a politikai rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, ami csak az erő nyelvén ért, az ne lepődjön meg, ha az emberek visszatámadnak. A felelősség azokat terheli, akik a rendőrsorfal mögé bújva belekényszerítik az embereket abba, hogy csak elzavarni lehessen őket. A felelősség tehát Orbán Viktort és kormányát terheli az utcai ellenállás minden pillanatáért.”

Fekete-Győr a gyanúsítás után a Facebookon azt írta:

„senkit nem akartam bántani, hiszen nem hiszek az erőszakban. Hiszek viszont abban, hogy az ügyészségnek ma Magyarországon nem lehet más az elsődleges feladata, mint a politikusbűnözők és rokonaik elszámoltatása. Az EU-s pénzeket ellopják, 50 milliós Mercedeseket, vadászházakat, milliárdos luxusjachtokat vesznek belőle.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!