Megtiltották a kutatóintézeteknek, hogy használják az MTA nevet

2020. szeptember 29. – 10:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Körlevélben szólították fel a Magyar Tudományos Akadémiától elcsatolt kutatóintézetek főigazgatóit, hogy az addig használt MTA nevet december 31-ig mindenhonnan távolítsák el:az intézmények logójából, az épületek tábláiról, minden hivatalos dokumentumról, formanyomtatványról, az elektronikus levelezőrendszerből és a telefonközpontok hangautomata felvételéből is. Helyette pedig használják az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat logóját, ezzel jelezve, hogy most már ehhez a kutatóhálózathoz tartoznak, írja a Népszava.

Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnöke azt is mondta a főigazgatóknak, hogy ha sajtóanyagot adnak ki, vagy nyilatkoznak a médiában, az „MTA+intézmény név helyett az ELKH+intézmény nevet szíveskedjenek használni”.

A levelet Szabó Szabolcs parlamenti képviselő osztotta meg Facebook-oldalán, aki szerint „új szintre lépett az MTA egykori kutatóintézeteinek szétverése”, és mindez szembemegy Palkovics László innovációs miniszter és Lovász László, az MTA korábbi elnöke által tavaly márciusban aláírt szándéknyilatkozattal, amiben arról állapodtak meg, hogy az intézetek használhatják az MTA névjegyét, „ha az MTA követelményeinek megfelelnek”.

2018-ban egy, a költségvetés átalakítására vonatkozó tervvel kezdődött, 2020 augusztusában pedig a teljes kutatóhálózat erőből áttolt elvételével fejeződött be a Magyar Tudományos Akadémia átalakítása, mellyel a kormány a legfontosabb intézményrendszerétől fosztotta meg az Akadémiát. Az MTA elnökeként második ciklusát töltő Lovász László posztjára elsöprő eséllyel pályázó Freund Tamás a folyamat során kényes helyzetbe kormányozta magát, egy Orbán Viktornak írt levelében ugyanis a közéletet mételyező társadalomtudósokat kritizálva igyekezett jó pontokat szerezni a kormánynál. Freund ezzel a levéllel és későbbi nyilatkozataival nem vívta ki kollégái egységes támogatását, és riválisával, Pléh Csabával ellentétben nem akart konfrontálódni a kormánnyal sem.

Elvtelen szervilizmussal viszont így sem lehet vádolni, Orbánnak írt levelében helytelenítette a kutatóhálózatok elcsatolását, és hevesen kritizálta Palkovics László innovációs és technológiai minisztert is. Szűk két hónappal azután, hogy a várakozásoknak megfelelően Freund lett az MTA új elnöke, a világhírű agykutató ismét keményen nekiment Palkovicsnak, miután kiderült, hogy a miniszter belenyúlt az OTKA pénzosztásába. Az Akadémia vezetője szerint a döntés a rendszer hitelességét sodorta veszélybe, a miniszter azonban erre reagálva leszögezte, hogy a jövőben is fenntartja a jogot a konszenzussal létrejött pályázati rangsorok megváltoztatására. Emellett hangsúlyozta a kutatásokra szánt kormányzati támogatás mértékét, és közölte, hogy nem pusztán miniszterként, hanem a tudomány művelőjeként is értékelte a tudományos kutatásokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!