24.hu: Az adományok javát a budafok-tétényi családsegítő vezetője szerezte meg

2020. szeptember 29. – 10:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Először az intézmény vezetője, utána a többi munkatárs válogathatott a budafok-tétényi családsegítőbe érkezett adományokból, az igazán rászorulók pedig csak a maradékot kapták meg – írja a 24.hu az önkormányzat vizsgálóbizottságának jelentése alapján. A lap által megszerzett jelentést a Fidesz is megszavazta, írják.

Még február elején jelent meg egy riport a Partizánban a XXII. kerületi Család- és Gyermekjóléti Központban történtekről, egyebek mellett arról, hogy a központ akkori vezetője, Daróczi Csilla – korábbi állításával szemben – mégsem szerzett doktori fokozatot a Debreceni Egyetemen, mint ahogy állította. Az oklevelet egyébként Daróczi állítólag csatolta is a pályázathoz, amivel a pozíciójára jelentkezett. Röviddel a Partizán riportja után lemondásra kérte fel a központ vezetőjét Karsay Ferenc fideszes polgármester.

Mivel a családsegítőről is előkerültek gyanús ügyek, így azok kivizsgálására a budafok-tétényi képviselő-testület vizsgálóbizottságot hozott létre, ami jelentést készített a visszaélésekről. Ezt a 24.hu információi szerint a testület egyhangúlag megszavazta szeptember 10-én, és a feljelentésekről is döntöttek.

A lap által megszerzett dokumentumból részletesen írnak a bizottság által kiválogatott adományokról, munkahelyi terrorról és lakásbérléssel kapcsolatos visszaélésről is.

A jelentés szerint az intézmény kertészének-karbantartójának hetente egy-két alkalommal dobozokat kellett szállítania Daróczi Csilla lakására, azokat le kellett tennie az ingatlan elé. A lezárt dobozokról átadás-átvételi dokumentumot nem írtak. A kertész az intézményvezető vagy helyettese utasítására szállította oda a dobozokat.

„A szállító meghozta a Tescóból és az Aldiból az adományt. Ezután ki kellett válogatnunk az adomány javát Daróczi Csilla számára. Mindennap egy doboznyi gyümölcsöt, zöldséget, pékárut kellett neki. Daróczi Csilla megmondta, hogy mit szeret, azt kellett neki pakolni. A dobozt be kellett tenni az Opel Zafirába”

– idézte a jelentésből az egyik jelenlegi vagy volt munkatársat a 24.hu. Közülük többen arról nyilatkoztak, hogy a napi élelmiszer-adományok esetén mindennap először Daróczi Csillának kellett összeállítani a legszebb árukat. Az adományosztás után megmaradt mennyiséget bezsákolták, és hetente egyszer elvitte valaki állatok takarmányozására. Azt is állították, hogy a ki nem osztott ételek átvételét fiktív emberekre kellett kiírni.

Az intézményhez nemcsak élelmiszer-adományok, hanem ruhák, cipők is érkeztek Svájcból, a gyakorlat itt is hasonló volt: az intézmény volt és jelenlegi munkatársai közül többen úgy nyilatkoztak, hogy 2016 és 2018 között az adományokat a vezető a családsegítő és az önkormányzat munkatársai, illetve a saját rokonsága között osztotta szét.

A 24.hu birtokába jutott jelentés szerint Daróczi nemcsak az adományokkal élt vissza, hanem egy szabálytalanul kiutalt bérlakásban élt, miközben volt saját ingatlana. Ez azért problémás, írják, mert kedvezményes bérleti díjra kapta meg a nyolcvan négyzetméteres lakást, körülbelül havonta hetvenezer forintért, erre pedig nem nyílna lehetőség akkor, ha van olyan ingatlanja, amibe be tudna költözni. A lap szerint Daróczi kérelmét az önkormányzatnak kellett jóváhagynia, de a kérelem beadásához kellett a munkáltató engedélye is. Daróczi munkáltatója a polgármester, Karsay Ferenc volt.

A jelentésben szerepel az is, hogy Daróczi élhetetlen munkahelyi környezetet hagyott maga után, és a terror a munkahelyi élet része volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!