Szijjártó a Telexnek: Magyarország is hívhatna külföldi újságírókat, hogy aztán mutasson nekik mindenfajta szakmai programokat

Legfontosabb

2020. szeptember 28. – 16:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn a Tatár Köztársaság miniszterelnök-helyettesével tartott sajtótájékoztatót a Külgazdasági és Külügyminisztériumban. Az eseményen a Telex a magyar újságírók külföldi szakmai látogatásainak listázásáról kérdezte a kormánytagot. Az alábbi kérdéseket tettük fel a miniszternek:

  • Látta-e már ezt a listát? Ha igen, kik vannak rajta? Tudna-e példákat mondani?
  • Várható-e, hogy a lista egyszer csak megjelenik a kormánypárti sajtóban, és azt majd politikai célokra használja fel a kormány vagy a kormánypártok?
  • Ha nyilvános adatokat gyűjtöttek, miért fenyegetőzött Menczer Tamás államtitkár kirúgással, amikor az erről a tevékenységről szóló külügyminisztériumi levél megjelent a nyilvánosságban? Miért nem közölték maguktól, hogy ilyen témában gyűjtenek adatokat?
  • Miért feltételezik, hogy ha egy kormánytól független újságíró szakmai látogatást tesz a mondjuk BBC-nél, akkor utána valamilyen idegen érdeket szolgáló, magyarellenes tevékenységet fog folytatni a magyar sajtóban? Ugyanezt feltételezik-e, akkor is, ha egy kormánypárti újságíró szakmai látogatást tesz a Fox Newsnál?

Kérdéseinkre a külügyminiszter arról kezdett beszélni, hogy „a kétoldalú együttműködés minden országgal egy komplex dolog”; mivel szerinte „az újságírók meghívása és képzése egy nyitott és nyílt dolog kell legyen, akkor ez is a két ország közötti együttműködési kapcsolatoknak legyen az egyik eleme”.

Ha vannak olyan országok, akik azt gondolják, hogy fontos, hogy elhívjanak magyar újságírókat képezni, akkor miért nem tesszük ezt kölcsönösen? És akkor miért ne lehetne erről tudni, és miért ne lehetne, hogy akkor mi is hívjunk az adott országból újságírókat, és majd mi is mutassunk nekik mindenfajta szakmai programokat

– jelentette ki a politikus. Hozzátette: Magyarországon vannak ösztöndíjprogramok, több ezer külföldi hallgató tanul itt, ezért lehetne külföldieknek szóló újságíróképzés is.

A miniszter válasza azért is érdekes, mert hétfőn egy másik sajtótájékoztatón az ATV más témájú kérdésére úgy reagált, hogy „értem én, hogy a magyar ellenzéki sajtónak az nem tetszik, hogy ha megnézzük, hogy Nyugat-Európában ilyen kérdésekben mi, hol történik – nyilván az érzékenyítő képzéseknek megvan az eredménye”. Szijjártó ezzel arra utalt, hogy korábban Menczer Tamás azzal indokolta a listázást, hogy „egyes Soros-szervezetek” érzékenyítő kurzusokat tartanak magyar újságíróknak, ez pedig már politikai kérdés. Az államtitkár állítását egyébként az általa megnevezett szervezet cáfolta.

Egy hete írta meg a Telex, hogy nyáron a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára magyar újságírók külföldi szakmai látogatásairól kért adatokat az Európai Unióban található magyar nagykövetségektől. Az ügyben azóta számos fejlemény történt, ezekről bővebben korábbi posztunkban olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!