Elérte a Parlamentet az SZFE-tüntetés több ezer emberből álló élőlánca

2020. szeptember 27. – 15:04

frissítve

Elérte a Parlamentet az SZFE-tüntetés több ezer emberből álló élőlánca

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 6-án.)

Sikeres volt az SZFE hallgatóinak vasárnapi különleges tüntetése. Az volt a céljuk, hogy egymástól biztonságos távolságban álló emberekből élőlánccal kössék össze a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületét és a Parlamentet. A számítások szerint ehhez nagyjából ötezer emberre volt szükség, pláne, hogy nem a legrövidebb úton akartak elérni a Parlamentig, hanem útközben érintve több egyetemet is.

A helyszínen lévő kollégáink szerint nagyon sokan gyűltek össze a Vas utcánál, a tömeg fél négy után már közelített az MTA-hoz, ahol egyébként szintén sokan várták, hogy csatlakozzanak, és akkor még mindig voltak emberek az egyetemnél is. Végül olyan sok érdeklődő lett, hogy sok helyen lett egy második sorfal is, valamint az esemény végén a szervezők arra kérték az embereket, hogy már többen tényleg ne jöjjenek. Háromnegyed négyre pedig el is ért a lánc a Parlamentig, úgyhogy elindult az egyetemről az útjára az a charta, amiben a diákok megfogalmazták a követeléseiket.

Miről szól az SZFE-ügy?

Semjén Zsolt május 26-án éjjel benyújtotta, az Országgyűlés pedig július 3-án elfogadta azt a törvényjavaslatot, amivel 2020. szeptember 1-jétől az állami fenntartású Színház-és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartás alá kerül. Július végén az is kiderült, hogy az alapítvány kuratóriumának elnökének az intézményt többször bíráló Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját nevezték ki. Az új rendszerben az alapítvány, élén a kuratórium dönt az egyetem minden fontos ügyéről, az ő kezükbe került ugyanis a vagyon, az ingatlanok és a főbb döntési körök. A kormány minderről hivatalosan azt kommunikálja, a modellváltás célja, hogy az intézmény szabadabban működjön, hatékonyabb legyen az oktatás, és főképp, hogy az egyetem tulajdonosa már nem az állam lesz, hanem az erre a célra létrehozott alapítvány, amivel minden eddiginél függetlenebbek lehetnek.

Az ötfős kuratórium augusztus végén benyújtotta az új alapító okiratot, mire az egyetem teljes vezetése és szenátusa – ami az egyetem legfőbb döntéshozó szerve – lemondott. Az okiratban ugyanis őket minden jogkörüktől megfosztották: nem dönthetnek saját működési szabályzatról, költségvetésről, intézményfejlesztésről, nem választhatják meg az egyetem rektorát, nem nevezhetnek ki önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat sem. Ezek a jogkörök mind a kuratóriumhoz kerültek át. Az SZFE hallgatói nem ismerik el legitimnek a kuratóriumi tagokat, az autonómia visszaadását követelik, hetek óta demonstrálnak, és az egyetemet is szimbolikusan elfoglalták. Közben több intézmény, magyar és hollywoodi híresség állt ki az egyetem ügye mellett.

(Borítókép: Bődey János / Telex)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől