Ősszel ismét előkerülnek a börtönkártérítések

2020. szeptember 26. – 18:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 17-én.)

---

A kormány ősszel törvényjavaslatot fog benyújtani a „börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárás újraszabályozásával összefüggő törvények módosításáról” – derült ki a kormány őszi törvényalkotási programjából, amely már a parlament honlapjára is felkerült.

A koronavírus-járvány előtt a kormány márciusban nemzeti konzultációt tervezett a „magyarok igazságérzetét” sértő témákban, például a Fidesz által csak „börtönbiznisznek” nevezett területtel kapcsolatban is. Előtte februárban a kormánypártok kétharmaddal megszavazták a parlamentben, hogy függesszék fel a nem megfelelő körülmények között tartott fogvatartott raboknak bíróságon megítélt kártérítéseket egy új szabályozás megalkotásáig.

A Covid-19 első hulláma elsodorta a Fidesz tavaszi nemzeti konzultációját, a börtönök kérdése ősszel azonban ismét előkerül. A miniszter javaslata szerint olyan új szabályozásra van szükség, amely amellett, hogy megfelelő lehetőséget ad a nem megfelelő körülmények miatti kártalanításra, „biztosítja azt is, hogy a kártalanításként kapott összeg, ha az elítéltnek egyéb kielégítésre vonatkozó kötelezettségei vannak, a megtérülés alapjául szolgálhasson az önkéntes teljesítés elmaradása esetén”.

A börtönzsúfoltság témakörén túl a kormány szándékai szerint

  • lesznek változások a felsőoktatás, kutatás-fejlesztés és innováció területén;
  • bürökráciacsökkentő lépések is jönnek
  • egységesül a NAV dolgozóinak jogállása;
  • módosul a 2015-ös közbeszerzésekről szóló törvény (egyszerűsődik az eljárás);
  • és megkezdődik a szőlő-bor ágazat nemzeti reformja.

Az eddigi tapasztalatoknak megfelelően a kormány általában ténylegesen benyújtja azokat a törvénytervezeteket és módosító javaslatokat, amelyek szerepelnek a törvényalkotási programjában; továbbá ezeken kívül előzetesen nem jelzett témák is előkerülhetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!