Megválasztják-e újra a Boldog István ügyét borító polgármestert?

2020. szeptember 26. – 20:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 26-án.)

Kengyelen vasárnap időközi polgármester-választás lesz, miután a fideszes képviselőt a hatóságoknál feldobó Nagy Szilárdot egy ellene hozott bírósági ítélet miatt a testület megfosztotta tisztségétől. Most újra elindult az időközin, a Fidesz pedig ezúttal hivatalosan nem indít ellene jelöltet, bár van, akivel ki lenne békülve a kormánypárt. Nagy kihívói között van helyi nagygazdálkodó és a Magyar Rádió Énekkarának tagja is. Mind a négy jelölttel beszéltünk.

Nagy Szilárdot tavaly novemberben sorban harmadjára választották meg a település polgármesterévé. 2010-ben és 2014-ben is a Fidesz–KDNP jelöltjeként indult, a polgármester viszonya azonban a Fidesszel, illetve a helyi országgyűlési képviselővel, Boldog Istvánnal 2015–2016 környékén végérvényesen megromlott. 2019-ben ezért végül a Fidesz mást indított ellene. De hiába, az immáron függetlenként induló Nagyot ismét megválasztották.

Nem sokáig örülhetett azonban a győzelemnek: a megválasztása után lett nyilvános egy ügye, amiben ítéletet hoztak: sikkasztás miatt egy év felfüggesztett kapott. A bíróság ugyan úgynevezett előzetes mentesítésben részesítette, ami azt jelentette, hogy nem veszíti el a polgármesteri posztját automatikusan, a képviselő-testület azonban másképp gondolta, és lefolytatták ellene a méltatlansági eljárást, aminek végén megfosztották posztjától.

Mint később kiderült, az enyhe bírósági ítélet annak volt köszönhető, hogy Nagy egy vádalku keretében borította Boldog István ügyét, amiben a fideszes képviselőt hivatali vesztegetés elfogadásával, közbeszerzési eljárások befolyásolásával gyanúsítanak.

„Én baráti kezet fogok nyújtani minden képviselőnek az alakuló ülésen”

– mondta Nagy Szilárd arra az esetre, ha megválasztanák polgármesternek. A felvetés azért fontos, mert minden képviselő ellene szavazott a méltatlansági eljárásban. Szerinte egyik képviselő sem szavaz rá ezen az időközin, de ő kész együttműködni mindegyikőjükkel, és eddig „csak” egy képviselő jelezte, hogy feláll, ha Nagy nyer.

Fontos kérdés – minden jelöltnél – a viszony az éppen gyanúsított, ám hivatalban lévő fideszes országgyűlési képviselővel, Boldog Istvánnal. Nagy erre azt mondta a Telexnek, a rendes országgyűlési választások másfél év múlva lesznek, eredménye bizonytalan, „ki tudja, ki lesz, akivel a ciklus nagyobbik részében együtt kell dolgozni”. Szerinte ő egyébként is bizonyította, hogy tud nemet mondani a külső nyomásnak, képes megvédeni a „település szuverenitását”. A pályázatokat megnyerték, azoknak már csak a megvalósítása zajlik, „olyan sokat nem tudunk ártani egymásnak” – mondta.

A négy most induló jelöltből három az előző választáson is indult. Az akkor legkevesebb szavazatot kapó Buzás Róbert szerint elkeserítő a jelölti felhozatal, Kengyel elmúlt három éve pedig „gyászmenet volt”, amit egy „hároméves gyerek is le tudott volna vezényelni”. Buzás hivatalosan független jelölt, de bevallottan Jobbik-szimpatizáns. Szerinte Boldog István már „elúszott”, „olyan emberbe nem érdemes kapaszkodni, aki segíteni már nem tud a településen”.

A kampányra pénzt nem szeretne költeni, leginkább a Facebookon, élő videókban kampányol. Egyik videójában úgy fogalmazott, hogy ő független, de szerinte a támogatást el kell fogadni, akkor is, ha az ördög kínálja föl. „Ezeket a lehetőségeket én elfogadom, legyen az bárki, legyen az fideszes, jobbikos, DK-s, bármilyen felajánlás, ami Kengyelt előre viszi” – mondta.

Kovács Miklós helyi gazdálkodó. Ő a tavalyi önkormányzatin is indult a polgármesterségért, másodikként végzett. Magát jobboldali, konzervatív embernek tartja, és elmondta, az előző választáson először arról volt szó, hogy a Fidesz nem indít ellene saját jelöltet, mert a személye megfelelő nekik, majd mégis indítottak. (A Fidesz jelöltje végül harmadik lett.) Kovács a Telexnek azt mondta, most is beszélt pár mondatot Boldog Istvánnal, és a fideszes képviselőnek nincsenek elvárásai Kengyellel kapcsolatban, annyit szeretne, hogy „egészséges szemléletű, őszinte ember” kerüljön a település élére. De Kovács hangsúlyozta, hogy nincs hivatalos „összeborulás” a Fidesszel.

A negyedik jelölt egy új versenyző, és szinte mindenki úgy fogalmazott, ő a fekete ló: nem tudják, milyen támogatottsága van, és azt sem, hogy melyik jelölt biztos szavazóiból tud elszippantani leginkább. Gál József a lipcsei és a budapesti zeneművészeti egyetemen tanult, jelenleg a Magyar Rádió énekkarának énekese. Kengyelen járt általános iskolába, az elmúlt években külföldön élt, majd családjával megvettek egy műemlék épületet a településen, amit felújítottak, és odaköltöztek.

Sokáig nem foglalkozott a politikával, ám elmondása szerint látta az utóbbi években, hogy mennyi zűrzavaros ügy van a település körül. Többen megkeresték, hogy jó lenne egy kis nyugalom, jó lenne, ha megpróbálkozna a polgármesterséggel, neki pedig szívügye a település, így belevágott. Gál a Telexnek azt mondta, az együttes félig Budapesthez köti most, de győzelem esetén a polgármesterséget már főállásban csinálná. Boldog Istvánnal kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, nem igazán ismeri az országgyűlési képviselőt: „kényes téma”, nem tudja, hogy alakul a sorsa, de minden polgármesternek fontos tényező, hogy jó kapcsolatot ápoljon a térség országgyűlési képviselőjével.

Vasárnap estére kiderül, hogyan dönt a település.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!