Az Európai Bizottság elé viszik a magyar újságírók listázásának ügyét

2020. szeptember 26. – 19:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Demokratikus Koalíció az uniós végrehajtó testületet kéri arra, vizsgálja meg, összhangban van-e az európai jogszabályokkal a magyar kormány intézkedése.

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 23-án.)

Vasárnap este írta meg a Telex, hogy nyáron a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára magyar újságírók külföldi szakmai látogatásairól kért adatokat az Európai Unióban található magyar nagykövetségektől. Az ügyben azóta számos fejlemény történt.


Menczer Tamás államtitkár az ATV-ben úgy reagált a lapunkhoz eljutott levélre, hogy „úgy látszik, külügyminiszter úr még nem rúgott ki elég embert, még mindig szivárognak dokumentumok”. Az adatgyűjtést Menczer azzal indokolta, hogy „egyes Soros-szervezetek”, például a Transparency International (TI) érzékenyítő kurzusokat szervez, itt pedig együttműködő partnerként vannak feltüntetve különböző budapesti nagykövetségek.

A Transparency szerint Menczer egy olyan mentorprogramjukra gondolhatott, ami nem újságíróknak szólt, hanem újságírás iránt érdeklődő hallgatóknak szervezték; ebben a programban az érdeklődők tapasztalt újságírókkal dolgozhattak együtt. „Nem érzékenyítés, hanem tanulmányút. Nem Soros fizette, hanem három EU-tagállam – Franciaország, Hollandia és Finnország – budapesti nagykövetsége. Nem a TI utaztatta az újságírókat, hanem a nagykövetségek ajánlották fel jutalomként a mentorprogram győztesének. És a kiválasztásnál ideológiai szempontok nem játszottak szerepet” – írta a TI.


„Az eddigi tapasztalatok alapján tartani lehet attól, hogy a megszerzett információt újságírók vegzálására fogja felhasználni a kormány” – közölte a TASZ, akik egy érintett újságíró bevonásával jogi eljárásokat indítanak, hogy megtudják, a KKM pontosan milyen adatokat gyűjtött újságírókról, és azokat mire használták fel.

A Demokratikus Koalíció az Európai Bizottsághoz fordul, hogy vizsgálják meg, „összhangban van-e az uniós alapjogokkal, illetve az Alapvető Jogok Európai Chartájával a független újágírók listázása”. A párt arra is kíváncsi, hogy a bizottságban „milyen konkrét lépéseket tesznek a magyarországi médiasokszínűség, az információ- és véleményszabadság megtartásának érdekében”.

Cikkünkről külföldi lapok is beszámoltak, illetve a témával kapcsolatban több nemzetközi újságírószervezet is állást foglalt. Az Európai Újságíró Szövetség főtitkára felháborítónak nevezte azt a feltételezést, hogy azért kell megfigyelni az újságírókat, mert azok valószínűleg idegen hatalmak befolyása alatt állnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!