A Külügyminisztériumban listázták magyar újságírók külföldi szakmai útjait

Legfontosabb

2020. szeptember 26. – 19:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

(Ez a cikk eredetileg a Telex.hu elindulása előtt, lapunk Facebook-oldalán jelent meg 2020. szeptember 20-án.)

---

„Tájékoztatás kérése magyar újságírók szakmai látogatásairól a fogadó országban” tárggyal írt levelet idén júniusban Magyar József, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára. A címzettek között az Európai Unióban található magyar nagykövetségek szerepeltek, a levél a Telexhez is eljutott.

Ebben Magyar arról érdeklődött, hogy a nagykövetségek tudomása szerint a fogadó ország az elmúlt években szervezett-e szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, voltak-e ilyen látogatások. Amennyiben igen – folytatta a levél – mikor történtek az utazások, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

A Menczer Tamáshoz tartozó, tájékoztatásért felelős kabinet „feladatszabása alapján” született levél június 2-án kelt, a választ pedig június 3-án 13:00-ig várták. A rövid határidőért Magyar elnézést kért a címzettektől.

A levél tartalmáról részletes kérdéssort küldtünk a KKM sajtóosztályának. Túl azon, hogy mi volt az oka a sietségnek, kíváncsiak voltunk, miért volt szükség egyáltalán ilyen lista összeállítására, valamint, hogy mihez kezdtek az összegyűjtött információkkal.

Kérdésünkre a KKM a következő választ küldte: „A KKM – feladatából is adódóan – mindent megtesz a magyar belügyekbe történő külföldi beavatkozások ellen, az ilyen támadások mögött a tapasztalatok szerint általában Soros-szervezetek állnak.”

Az adatbázis létrehozásának céljáról megkérdeztük külön Menczer Tamást és Szijjártó Pétert is, de egyikük sem válaszolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!