A szcientológia egyházhoz kötik a Linkin Park új frontemberét, aki egy nemierőszak-tevőt is pártfogolt

2024. szeptember 6. – 17:41

A szcientológia egyházhoz kötik a Linkin Park új frontemberét, aki egy nemierőszak-tevőt is pártfogolt
Emily Armstrong, a Linkin Park livestream koncertjén a kaliforniai Burbankben 2024. szeptember 5-én – Fotó: Timothy Norris / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 5-én, hét évvel Chester Bennington frontember halála után a Linkin Park egy nagyszabású élő adás keretein belül bejelentette, hogy újra összeáll a zenekar. Mint megírtuk, az együttes új énekessel, új dobossal és új albummal tér vissza, szeptember 11-én pedig turnéra indulnak, melynek első állomása Los Angeles lesz, de fellépnek majd New Yorkban, Hamburgban, Londonban, Szöulban és Bogotában is. A Linkin Park-rajongók nagy része üdvözölte a hírt, és több rockzenész is örömmel fogadta, hogy női frontemberrel lép újra színre a zenekar.

A mértékadó zenei szaklap, a New Musical Express a walesi Holding Absence zenekar frontemberét, Lucas Woodlandet idézte, aki szerint Armstrong olyan feladatot vállal magára most, amivel érzelmek keverékét idézi magára. Ezekre aztán példákat is hozott: „bűntudat, nyomás, magány és sajnos az ő esetében nőgyűlölet is”.

A negatív reakciók, amiket Woodland nőgyűlöletnek tart, az internet másik része szerint inkább tények, amikre a zenekar kritikusai hívták fel a figyelmet Armstrong bejelentése után. Az énekesnő múltja és kapcsolati hálója ugyanis valóban kérdéseket vet fel, a szálak pedig egy nemi erőszakért elítélt színészig és a szcientológia egyházig vezetnek.

Emily Armstrong 1986. május 6-án született Los Angelesben, és már 11 éves korában elkezdett dalokat írni és gitározni. 15 évesen vágott bele az éneklésbe, és elmondása szerint az egyetlen motivációja a zene volt, amiben megtalálta önmagát, miután kirúgták az iskolából. Legnagyobb inspirációjának a Nirvanát, az L7 zenekart, a Led Zeppelint, a Fleetwood Macet, Iggy Popot és Janis Joplint tartja, utóbbival többször is egy lapon említették már a sajtóban, korábban például az arénarock Janis Joplinjaként is hivatkoztak rá.

Armstrong – aki Demi Lovatóval is dolgozott már, és Beck, illetve a The Offspring oldalán is fellépett korábban – 2005-ben alapította meg első zenekarát Dead Sara néven. Az együttes négy lemezt adott ki eddig, az utolsó 2021-ben jelent meg Ain't It Tragic címmel, a legnagyobb slágerük máig a 2012-es Weatherman című dal.

Miután Armstrong a Linkin Parkba került, többen felemlegették, hogy az énekesnő 2013-ban vendégként jelent meg a szcientológia egyház 44. gáláján Los Angelesben, ahol többek közt John Travolta is tiszteletét tette. Armstrong hivatalosan sosem erősítette meg, hogy az egyház tagja lenne, és a zenekarba kerülése óta még nem reagált a vádakra, miszerint valóban szcientológus lenne. Ahogy az sem bizonyított, hogy valaha tagja volt a vallási szektaként is emlegetett közösségnek, illetve hogy kötik-e még szálak a szervezethez.

Emily Armstrong (b) és Cedric Bixler-Zavala (j) a szcientológia egyház 44. gáláján Los Angelesben 2013. augusztus 24-én – Fotó: Ava Clithero / CoS / Getty Images
Emily Armstrong (b) és Cedric Bixler-Zavala (j) a szcientológia egyház 44. gáláján Los Angelesben 2013. augusztus 24-én – Fotó: Ava Clithero / CoS / Getty Images

A szcientológia szál vezet el a történet másik problémás kulcsszereplőjéhez, Danny Mastersonhoz, akivel Emily Armstrong baráti kapcsolatot ápolt. A szcientológusként is ismert amerikai színészt (aki az Azok a ‘70-es évek című kultikus tévésorozattal vált ismertté) 2023 őszén két nő megerőszakolása miatt harminc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A színészt azután ítélték el a 2017-ben kipattant ügyben, hogy eredetileg három nő azt vallotta, hogy 2001 és 2003 között – televíziós hírnevének csúcsán – szexuálisan zaklatta őket hollywoodi otthonában.

Masterson és az őt erőszakkal vádoló nők mindannyian a szcientológia egyház tagjai voltak az eset idején, az ügyészek szerint a most 47 éves színész a szcientológus státuszára támaszkodott, hogy elkerülje a felelősségre vonást. Az áldozatok vallomásait az egyház megpróbálta befolyásolni, az érintetteket le akarták beszélni arról, hogy vallomást tegyenek a színész ellen. Egyiküket megfenyegették, hogy kirúgják az egyházból, ha nem fogad el 400 ezer dollár kenőpénzt és nem ír alá titoktartási szerződést.

Masterson felesége, Bijou Phillips a tárgyalás alatt végig kitartott férje mellett, de két héttel azután, hogy Mastersont harminc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, beadta a válókeresetet. Mastersonnak a felesége mellett több védelmezője is volt a tárgyalás alatt, akik később elhatárolódtak tőle és nyilvánosan bocsánatot kértek, köztük Mila Kunis és Ashton Kutcher is.

Volt azonban valaki, aki végig kitartott Masterson mellett: Emily Armstrong, aki a színész tárgyalására is elment, védelméről és támogatásáról biztosítva őt. Rajta és pár régi baráton kívül a szűkebb családtagok voltak még jelen a tárgyalóteremben a színész védelmében: a lánytestvére, Alanna, fiútestvérei, Will és Jordan, sógora, Billy Baldwin és Paige Dorian producer.

Az ügy legújabb fejleménye, hogy váratlan szereplő állt elő, aki erős kritikát fogalmazott meg Armstronggal szemben, és problémásnak nevezte, hogy a Linkin Park mellette tette le a voksát.

A The Mars Volta nevű zenekar társalapítójáról, Cedric Bixler-Zavaláról van szó, aki a szcientológia egyház gáláján készült fotón áll Armstrong mellett. Zavala felesége nem más, mint Chrissie Carnell-Bixler, Masterson egyik áldozata, aki korábban jó barátnője volt Armstrongnak.

A szcientológiával szakító Zavala annak idején nyilatkozatban reagált Masterson elítélésére: „A feleségem és a túlélők meglépték az elképzelhetetlent. Menjetek, és mutassátok ki a szereteteteket felé. Szüksége van rá.”

Zavala a Linkin Park friss bejelentése után az Armstrong-féle Dead Sara zenekar Instagram-profilján borult ki egy azóta törölt, de screenshotok formájában azóta is terjedő kommentben, amelyben múltbeli sérelmeket emleget, és arra utal, hogy Armstrong máig köthető az egyházhoz.

„A rajongóid tudnak a barátodról, Danny Mastersonról? A te erőszaktevő barátodról” – zárta hozzászólását Zavala.

Az X-en többen arról írnak, hogy Chester Bennington ellenezné a zenekar döntését, és ezzel az ő emlékét sározzák be. „Rosszul vagyok attól, hogy az emberek ennyire izgatottak a Linkin Park új énekese miatt. Emily Armstrong ismert szcientológus és Danny Masterson támogatója. Biztos vagyok benne, hogy Chester nem akarta volna ezt” – írta egy felhasználó.

„Vicces, hogy a Linkin Park új énekesnője, Emily Armstrong a hírhedt szcientológia szekta ismert tagja, és megjelent, hogy támogassa Danny Mastersont a 2022-es tárgyalásán, ahol megvádolták, majd 2024-ben (sic!) bűnösnek találták kétrendbeli nemi erőszak vádjában” – olvasható egy másik reakció. Mások azt találták visszásnak, hogy a zenekar egy szexuális ragadozót támogató zenészt választott frontemberének, annak ellenére, hogy Bennington maga is szexuális abúzus áldozata volt fiatal korában.

Emily Armstrong és a Linkin Park egyelőre nem reagáltak a kritikákra.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!