Vizsgálódnak a hatóságok a túlárazott Oasis-jegyek miatt

2024. szeptember 5. – 14:28

Vizsgálódnak a hatóságok a túlárazott Oasis-jegyek miatt
A Ticketmaster dinamikus árazási rendszere miatt indít vizsgálatot a cég ellen több európai szerv is – Fotó: Yui Mok / PA / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A rajongók panaszait meghallva több európai szervezet is vizsgálatot indított az újra összeálló Oasis zenekar jegyeit csillagászati áron értékesítő Ticketmaster ellen – írja a Pitchfork.

Az ikonikus brit zenekar a pletykákat igazolva augusztus 27-én jelentette be, hogy tényleg összeállnak, és 2025 nyarán újra együtt indulnak turnéra. A bejelentés után annyian akartak jegyet váltani az érintett jegyárusító weboldalakon (köztük a Ticketmasteren, a See Ticketsen és a Gigsandtourson), hogy azok már a hivatalos értékesítés előtt összeomlottak a túlzott terhelés miatt. A Ticketmaster türelemre intette a vásárlókat, a BBC szerint a cég oldalát milliók látogatták meg a bejelentés utáni órákban.

Az előértékesítés előtt a szervezők azt mondták, az állójegyek ára körülbelül 150 (jelenlegi árfolyamon közel 70 ezer forintnak megfelelő összeg), a normál ülőjegyeké pedig 73 és 205 font között mozog majd. A jegyárak az óriási felhajtás során egyik pillanatról a másikra 150 fontról 350 fontra emelkedtek, amit a Ticketmaster az általuk alkalmazott dinamikus árazási rendszerrel magyaráz. A cég elmondása alapján ez a gyakorlat hasonló ahhoz, amit a légitársaságok és a szállodák is alkalmaznak amikor a növekvő kereslettel párhuzamosan emelik az áraikat, majd azzal védekeztek, hogy a jegyek árfekvését a menedzsment határozza meg minden esetben, nem pedig ők.

A zeneipari körökben régóta megosztó Ticketmaster körül szorulni kezdett a hurok, miután több európai szerv, köztük az Európai Unió képviseletében eljáró Európai Bizottság és az Egyesült Királyság versenybizottsága is vizsgálatot indított ellenük. A Ticketmaster működését vizsgáló szervek számára a vitás pont a dinamikus árazási modell, ami bár az Egyesült Államokban már bejáratottan működik, az európai koncertpiacon viszont nem szokás alkalmazni. A dinamikus árazási modell bár papíron legális, mégis kiszolgáltatott helyzetbe taszítja a vásárlókat, ezért a jogalkotók vizsgálják, hogy a gyakorlat betiltható-e, illetve hogy miképp lehetne törvényi úton megreformálni a protokollt.

A gyakorlat egyik ellenzője és úttörője Lara Wolters, az Európai Parlament holland képviselője, aki szerint a rendszer célja a zenéből származó profit maximalizálása, így az semmi esetre sem szolgálja a rajongók érdekeit. „Ennek a helyzetnek a nagy jegyértékesítő platformok az egyetlen nyertesei, a rajongók rovására” – mondta Wolters, majd hozzátette, hogy zenerajongóként lélektelennek tartja, és véget akar vetni ennek, ezért örömmel látja, hogy az Egyesült Királyság kormánya foglalkozik az üggyel.

„Várom, hogy az új Európai Bizottság is kövesse példámat, hogy végre új szabályokat hozhassunk a tisztességtelen jegyértékesítés ellen” – tette hozzá a holland EP-képviselő

Az ügyre még Keir Starmer brit miniszterelnök is reagált, aki kiábrándítónak nevezte a történéseket, és hangsúlyozta, hogy felállítottak egy szabályozó szervet, ami „sürgős felülvizsgálatot” indít az eset miatt. „A fogyasztóvédelmi törvények megkövetelik a vállalkozásoktól, hogy tisztességesen és átláthatóan járjanak el a fogyasztókkal szemben, és a vállalkozásoknak világos és pontos tájékoztatást kell adniuk az emberek által fizetendő árról. Ennek elmulasztása törvénysértő lehet” – fogalmazott a versenyhatóság szóvivője.

Az Oasis az óriási kereslet miatt két további koncertet is meghirdetett a Wembley Stadionba, a zenekar közlése szerint a jegyek értékesítése lépcsőzetes, meghívásos szavazási eljárással történik majd. A szavazásra való jelentkezést először azoknak a brit rajongónak nyitják meg, akik nem jártak sikerrel a Ticketmasterrel történő kezdeti értékesítés során.

Nem ez az első alkalom, hogy a piacot uraló Live Nation vállalat alá tartozó Ticketmaster botrányba keveredik, korábban például Taylor Swift 2022-es Eras nevezetű turnéja alatt a rajongók felháborodására közölték, hogy az óriási érdeklődés, és a megcsappant jegyek miatt a regisztrációhoz kötött elővásárlás után hivatalosan nem lehet majd jegyeket venni az énekesnő turnéjára. Ha ez nem lenne elég, az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma jelenleg épp perben áll a Ticketmastert tulajdonoló Live Nationnel, azt állítva, hogy a vállalatnak egyeduralkodói monopóliuma van a koncertpiacon. A komplex ügy hátteréről és összefüggéseiről itt és itt írtunk részletesebben.

Az Oasis összeállásának hírére nemcsak a rajongók, a brit fogadóirodák is gyorsan reagáltak, a legtöbb helyen már meg lehet tenni a téteket például arra, hogy a melyik dallal indulnak majd a koncertek, vagy hogy egyáltalán befejezi-e együtt a turnét a két Gallagher fivér, Noel és Liam, akik híresek arról, hogy lelkesen szapulják egymást.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!