Csak akkor lakhatsz jól a Sziget budget foodjaival, ha szerencsésen választasz

2024. augusztus 9. – 15:20

Csak akkor lakhatsz jól a Sziget budget foodjaival, ha szerencsésen választasz
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A fesztiválozók a tavalyi évhez hasonlóan idén is választhatnak pénztárcabarát ételek közül a Szigeten. A budget food koncepcióját 2023-ban vezették be először a szervezők, eszerint minden vendéglátónál kötelezően kellett lennie legalább egy olyan ételnek, ami maximum 2500 forintba került. Mint a Sziget augusztus 6-ai bejárása után megírtuk, idén változtattak az eredeti szabályon, és most már 3200 forintot kell majd fizetni egy teljes értékű egytálételért, amik cserébe minőségibbek és laktatóbbak a tavalyi kínálathoz képest a szervezők ígérete szerint.

A budget food kategóriájába nem fér bele minden olcsó és megúszós étel, bizonyos szempontoknak is meg kell felelni. Mint Bacsa Attila, a Sziget kereskedelmi operatív koordinátora egy éve elmondta, a hasábburgonya és a saláta például önmagában nem elég, legalább egy feltét is kell egy olcsóbb egytálételhez. Leteszteltük, hogy fejlődött-e az áremeléssel a budget foodok minősége.

Még mindig van, ahol nem tudnak a pénztárcabarát opcióról

A kínálat nem sokban változott a tavalyihoz képest, a legtöbb étterem tavalyról ismét kitelepült a fesztiválra. Újdonság, hogy idén már a Simons Burger, Budapest új – már vidéken is terjeszkedő – smash burgeres sikersztorija is kint van a Szigeten két helyen is. Náluk nincs budget food opció, 3690 forint egy normál méretű sajtburger, pont, mint az üzleteikben, illetve Foodorán vagy Wolton. A Burger Bár-hol viszont 3200-ért ajánl smash burgert.

Sok standnál külön fel van tüntetve a táblákon, hogy mi a helyben kapható budget food, néha viszont körülményes kideríteni, hogy az adott étteremnél melyik a legolcsóbb étel, és ez tavaly is pont ugyanígy volt. A Kővári Fried Chicken alkalmazottjainak például fogalmuk sem volt arról, hogy mi az a budget food és mennyi az értéke, több kérdezősködés után derült csak ki, hogy náluk rántott húst és hasábburgonyát lehet venni 3200-ért, ami viszont legalább egy biztonságos és laktató választásnak tűnik.

A Mac'n'more ugyanezzel a megoldással él: itt is van úgynevezett „Schnitzel on a budget” ami szeletekre vágott rántott hús krumplival és lilakáposztával, ez a hely dolgozói szerint elég népszerű, nem is tudták pontosan megmondani, eddig hányan vettek náluk, a magyarok és külföldiek egyaránt keresik az ételt. Az egyik kínaisnál erre rácáfolva elmondták, hogy szerintük az emberek nincsenek tisztában a budget food lehetőségével, csütörtök éjjel azt mondták, hogy aznap négyen kértek, és a fesztiválozók nem keresik tudatosan az olcsóbb ételeket. Náluk 4 tavaszi tekercs és egy adag sült krumpli a budget food, ami nem hangzik túl laktatóan.

A fent említett nehézség máshol is fennáll, ugyanígy kellett faggatózni több helyen is, mivel az étlapon nem szerepeltek a pénztárcabarát ételek. Az Á Table-nél is utólag írták oda a táblára alig látható alkoholos filccel, hogy van náluk budget food saláta, ami 3290 forint, de nem derült ki, hogy mi van benne pontosan.

A tavalyi tapasztalataink szerint az átálláshoz szükséges körülbelül egy nap, a második napra általában minden vendéglátós képbe kerül. A felkészültség viszont minimum elvárható lenne azután, hogy a koncepciót tavaly vezették be és már egyszer berendezkedtek erre a rendszerre.

Töltött paprika és budget szendvics – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Töltött paprika és budget szendvics – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Töltött paprika és budget szendvics – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Erre cáfolt rá a Budget Friendly Food Truck, ami már a nevével is azt sugallja, hogy náluk csak budget food kapható, és még a külföldiek is úgy környékezték meg, hogy „this is the cheap one”, vagyis ez az olcsó hely.

Talán ez a legextrémebb stand mind közül, ugyanis itt többnyire csak olyan magyaros ételeket lehet kapni, amiket nem fogyasztanánk egy meleg napon egy fesztiválon, például lecsót, töltött paprikát és paprikás krumplit sült debreceni kolbásszal. Minden étel mellé jár több szelet házi lepény, és ezt adják a gulyásleves mellé is, ami még olcsóbb is, mint a kötelező maximum, ez csak 2800 forint. Könnyedebb, de valódi gourmet opció a magyaros tapas tál, amin van erdélyi padlizsánkrém, körözött, szilvás házi kacsamájkrém és tepertőkrém, mindezeket az állandóan visszatérő házi lepénnyel lehet tunkolni.

Ezen felül máshol is propagálják a budget foodokat, a Budget szendvics például egy gyroshússal és csípős szósszal megtömött bagett, viszont inkább uzsonnára elég, hiába hívogató a neve, mégiscsak egy szendvics.

Nem jár jól, aki bruncholna és inkább reggeliszerű ételeket fogyasztana ebédre: az Á Table pékség és reggelizőhely 4990 forintot kér egy avokádós toastért és egy melegszendvicsért, igaz, van besamel mártásos, sonkás-sajtos croissant náluk 2990-ért. Ez bár olcsóbb a budget foodnál, közel sem annyira laktató, mint egy töltött paprika, vagy a rántott hús krumplival.

A legtöbb budget food a tavalyi évhez hasonlóan átlagos, mégis ingadozó, hogy mit lehet kapni a megszabott áron. Míg az egyik helyen a Sparból és Aldiból ismerős buciba rakott hússzeletért, uborkáért és magyaros szószért elkérnek 3200 forintot, addig máshol pulled pork húst, nachost, sajtszószt és jalapeño paprikát kapunk. Kérdés, hogy mennyire jó ötlet a krumplit nachosra cserélni.

A Smokey Monkies Bar-BQ imént említett pulled pork boxa egyébként jól hangzik papíron, de sajnos megúszós, ráadásul hidegen kaptuk kézhez. A jól ismert El Sabor nachosmárka csipszére teszik a kihűlt húst, és emellé kerül a sajtszósz, ami szintén nincs felmelegítve, így inkább zselés és nyúlós az állaga. Pozitív ellenpélda, amit ez az étterem képvisel: külön dizájnnal ellátott Budget Friendly táblájuk van kiállítva, amin rögtön háromféle 3200 forintos kaja szerepel egy helyett: egy BBQ Sausage szendvics, egy BBQ pulled pork szendvics, és az általunk is tesztelt nachos box szintén tépett sertéssel.

Pulled pork nachos box – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Pulled pork nachos box – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Nyári alapétel a lángos, melyből egy sima tavaly 2500 forint volt, és a feltétekért külön kellett fizetni. A Fecsketető nevű helyen idén 3500-ba kerül egy klasszikus sajtos-tejfölös, a sima sajtos 3000, a tejfölös pedig 2600 forint, így utóbbival még jobban is járunk, mint 2023-ban.

A marhapörköltes lángossal is kísérletező Osváth Zsolt pasztell pinkben úszó unikornisos éttermében (Egyszarvú | Unicorn Bistro) két darab corn dogot árulnak budget food gyanánt, ami valójában egy virsli kukoricás tészta bundában. Ez jó lehet azoknak, akik valami trendi amerikai snackre vágynak, és unják a hot dogot, ami viszont olcsóbb ennél. Aki nosztalgiázna, és visszatérne a tavalyi 2500 forintos árakhoz, nem fog csalódni, 2590 forintért lehet venni hot dogot, és vegetáriánius pho levest is lehet találni a standoknál 3000 forint alatt.

Ázsia nem lakat jól, de kellemes meglepetéseket okoz

Kitelepült a dunakeszi Fusion by Katona András nevű étterem is, akik jutányos áron kínálnak pho levest, vega és húsos feltétekkel (füstölt tofu, marhalábszár, teriyaki csirkemell). Bár a fülledt idő ellenére kecsegetőnek tűnt, ez volt a legkevésbé pikáns vagy fűszeres pho, amit valaha ettem, mintha az alapléből hiányzott volna az az extra erő, amitől annyira szeretjük ezt a fogást.

Mint a hely dolgozói csütörtökön elmondták,

„Azahriah miatt több a magyar, de nem kérik a budget foodot annyira.”

Az meglepte őket, hogy a külföldi fesztiválozók közül milyen sokan kérik viszont csak a levest, olykor reggel és délelőtt is. Elvégre Vietnámban a phót reggelire fogyasztják, így a döntés nem ördögtől való, inkább szinte hagyománytisztelő.

Ugyanezen a soron volt az Asli Indonesia nevű indonéz étterem is, ahol pofátlan a 3400 forintért árult sült rizs, amin szó szerint nincs semmi, csak egy tál köret pár darab zöldséggel meghintve, mintha annak találták volna ki, aki utál enni, de alkalomadtán tápanyaghoz szeretné juttatni a szervezetét, ha már nagyon muszáj. Ellenben a budget foodként árult Soto Ayam teljesen új élmény, és ha nem is laktató, érdekes színfolt és érdemes kipróbálni, ha valami újra vágyunk a sajtos-krumplis-húsos boxok és burgerek után. Ez egy – meglehetősen olajos és zsíros – indonéz csirkeleves hússal, cérnametélttel, némi krumplival, tojással és paradicsommal.

Mint az indonéz helyen megtudtam, budget friendly kártya járt egyébként staffos karszalaggal rendelkező munkatársaknak, az önkéntesek például ezekkel ingyen fogyaszthatnak bármilyen budget foodot a fesztiválon. Ennek kapcsán volt némi zavar a rendszerben, a Pasta & Food Box nevű helyen nem is hallottak még a budget foodról, szerintük csak az önkéntesek jogosultak rá, akiknek kártyájuk van. Náluk a legolcsóbb étel a mac and cheese, amiből a kis adag 4000 forint. Mint értesültünk, a nagyszínpados és Revolut színpados produkcióknak és a stábjuknak artist étel járt, amit a nagy backstage-ben gourmet vacsorára válthatnak be.

Soto Ayam és Pho – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Soto Ayam és Pho – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Soto Ayam és Pho – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A többi dolgozó szerint nagy sikernek örvend még egy 2900 forintos budget food a fúziós ázsiai étterem melletti standnál, ami Hangover box névre hallgat, és csirke, saláta és rizs van benne. Hogy a másnaposságot elmulasztja-e, kérdéses, de jól hangzik, pont olyan, mint egy fitneszguru mindennapi kajája.

A töltött paprika visszahozza a gimis élményeket

A budget foodokról nagyjából ugyanaz mondható el, mint tavaly: a célnak megfelelnek, de ügyesen kell választanunk, mert könnyen mellé lehet nyúlni egy kisebb méretű szendviccsel. Az biztos, hogy míg 2023-ban a hasábburgonya volt a sztár mindenféle szósszal és extra feltéttel, most már színesebb és kreatívabb a kínálat az ázsiai fogásoktól kezdve a magyaros ételekig. Az adagok mérete fejlődött, a töltött paprika például már menzákat megszégyenítő porcióban kapható, az ízvilág viszont pontosan hozza a gimis élményeket.

Sokakat megmenthet a fesztiválozók megbízható mentőöveként ismert Zing burger, az Angus marhából készült alapburgerük például megéri 3200 forintért, és pont azt kapod a Szigeten is, amit ismersz a lánc boltjaiban. Akár egy Mekiben, csak itt még minőségibbek is az alapanyagok. Ráadásul legalább 15 burger van előre becsomagolva és melegen tartva, így összesen körülbelül fél percbe telt szereznünk egy szendvicset vacsorára, amivel kihúztuk az este hátralévő részét.

Ha a minőség nem is fejlődött érdemben az ígéretek ellenére, az adagok mérete nőtt. A lényeg, hogy inkább egy lapátolós-tunkolós egytálételt válasszunk, a szendvicsalapú budget foodoknál érdemes tovább keresgélni.

A helyszínen elcsíptük Sallai Márkot, a TikTokon aktív tartalomgyártót, aki kajatesztelős és kóstolós gasztróvideóival lett népszerű és gyűjtött be 1,7 millió kedvelést a platformon. „Fele-fele” – reagált, amikor arról kérdeztem, milyen arányban lehet jó fogásokat találni, és hogy mennyire kell a szerencse ahhoz, hogy ideális kajákat fogjunk ki.

Krizsán Beával, az operatőrével együtt eddig 9 budget foodot teszteltek le. „Végülis változatos volt, nem úgy, mint tavaly” – mesélték, majd kiemelték, hogy „az igazi jóllakós sztori a rántott husi”. Ezen felül ugyanarra jutottak, mint mi, szerintük a hamburger és a magyaros budget food, köztük a töltött paprika és a lecsó biztos és tökéletes választás, de pho levessel nem lehet jól lakni, „a hummusz pitával 3200-ért pedig egyenesen katasztrófa”.

Nehezebb küldetés a vegáknak

Bár volt vega leves, az rögtön feltűnt, hogy a hagyományosabb budget foodok frontján nem kedveznek a vegetáriánusoknak. Kevés a húsmentes opció, amiből pedig van vega vagy vegán kiadás, az rögtön többe is kerül. Egy vegán taco például 6000 forint azon a helyen, ahol 3200 forintért lehet egy cilli con carnés töltött wrapet kérni, ami az étterem dedikált budget foodja. Aki nem eszik húst, azért nem fog éhen halni, a Sziget weboldalán például előre le tudjuk szűrni, hol ehetünk húsmentesen, az már más kérdés, hogy milyen áron.

A Smokey Monkey grill camembert-es vega szendvicséért 3990-et kérnek, egy hagymalekvárral, coleslaw salátával, friss zöldséggel és szintúgy grillcamembert-rel ellátott sajtbox pedig 4990 forint. Az árkülönbség valóban feltűnő, a Unicorn Bistro vegán boxa például 6990 forint, ezen vegán nuggets és egyéb vegán falatok találhatóak hasábkrumplival.

Cukkini and chips – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Cukkini and chips – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Üdítő viszont a külsőleg fish and chipsre hajazó, citromkarikával tálalt „cukkini and chips” nevű rántott cukkinis budget food jalapeñós majonézzel, ami nincs agyonáztatva az olajban. Bár a cukkini nem nagy megfejtés, vegetáriánus kollégánknak mindenképp pozitív élmény volt, hogy rántott zöldségeket is kínálnak a jól bevett és unalomig ismételt rántott sajt helyett. Jó választás lehet még az Emilia Pasta olasz tésztája, egy Arrabiata 3190 forint paradicsomszósszal, fokhagymával, zöldfűszerekkel és parmezánnal, darált hús nélkül. És ha már a fent említett nachos, az egyik helyen kukoricatortillából készítenek ropogós nachost tejföllel, salsával és választható feltéttel, itt a vega verzió csak 2990 forint, és végre nem előre csomagolt El Sabor csipszet pakolnak a tányérodra.

Bár összegezve egészen jó budget foodokat lehet találni, ha szemfülesek vagyunk, a magas árakkal és a szigetes állapotokkal gyakran maguk a vendéglátósok sem elégedettek, az egyik burgerező dolgozója például több problémát is kiemelt.

„2400 egy adag sült krumpliért az tragédia” – mondta, hangsúlyozva, hogy ha tehetnék, ők is lejjebb vinnék az árakat, azt pedig igazságtalannak érzi, hogy a Sziget a fesztivál végeztével 40 százalékot zsebre vág a bevételükből.

Ezután figyelmeztetett, hogy semmiképp sem ajánlaná a náluk kapható – addigra általunk is tesztelt – budget foodot, a bajor eredetű, húsos Leberkäse szendvicset, amihez hasonlót benzinkutakon lehet kapni Magyarországon.

Sallai Márk konklúzióképp megállapította, hogy számos helyen sokszor ugyanazt kapod 3200-ért, mint 5500-ért, ezért ügyesen kell válogatni a Szigeten. A budget food jött, maradt és részben képes volt fejlődni, az áremelés azonban sokakat arra ösztönöz, hogy drágább, de jobban hangzó ételeket válasszanak, ez pedig megkérdőjelezi az egész koncepció létjogosultságát.

A vásárlók motivációjára jellemző, hogy mivel nem olyan nagy az árkülönbség már egy 3200 és 3800 forintos étel között, inkább bevállalják a drágább menüket, amikhez több extrát írnak a táblán a vendéglátóhelyek.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!