Igazi sztáralkat, de Halsey személyisége izgalmasabb a zenéjénél

2024. augusztus 9. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

Ha létezne Hogyan legyünk popsztárok? kézikönyv, Halsey lenne a tökéletes példa arra, hogy milyen adottságokkal kell rendelkeznie valakinek ahhoz, hogy tinédzserlányok szobájában virítsanak a poszterei. Angyali hangszíne van, zűrös srácokkal randizik, öltözködése illeszkedik a legaktuálisabb trendekhez, a popzene sablonjait használja fel személyes dalszövegeihez, színészkedik is, és véleményt formál az olyan fontos közéleti kérdésekben, mint az abortusz. A Sziget második napjának ő volt a headlinere, és a néha súlytalan zenéje ellenére kiszolgálta a popzenére vágyók igényeit.

Halsey énekelt már funky elemekkel tarkított nyári diszkóslágert Calvin Harisszel, szerelmes dallal robbant be a köztudatba a Chainsmokers duóval, de felbukkant Justin Bieber, Machine Gun Kelly és G-Eazy dalában is. Botrányos párkapcsolata utóbbival lázban tartotta a sajtót, a Tiktokon futótűzként terjedt az a fellépésük, ami előtt megtudta az énekesnő, hogy megcsalta a rapper. Nem törekszik arra, hogy a közönsége azt gondolja róla, hogy körülötte minden tökéletes, nyíltan számol be az anyaságáról, a betegségéről, turné miatti fáradtságról, de fiatal rajongói figyelmét még az endometriózis kivizsgálására is felhívta.

„Húsz éves voltam, az életem olyan szakaszában amikor minden egy most vagy soha pillanatnak tűnt. Egy este Chicagóban voltam, harminchárom millió nézte a közvetítést a fellépésemről. Örökké emlékezni fogok erre a számra, mert aznap este Chicagóban volt egy vetélésem. Azt sem tudtam, hogy terhes vagyok, de elvetéltem. Feküdtem egy hotelszobában az ágyban, a lábaim közé szorítottam egy törölközőt, véreztem és néztem a nagyon ijedt, nagyon fiatal, és nagyon férfi menedzsereimre. Azt mondták, hogy 33 millió néző, ez elég fontos koncert. Tehát meg kellett hoznom azt a döntést, hogy színpadra lépek egy ilyen traumával.

Ez volt az a pillanat, amikor realizáltam, hogy nőnek lenni annyit tesz, hogy nem emberként bánnak veled, hanem robotként.”

Halsey az ehhez hasonló megnyilvánulásai miatt is fontos példakép a fiatal tinédzserlányok számára, és az ő jelenlétük a koncerten is érezhető volt. Szív alakú fülbevalókban, és leopárd mintás ruhákban várták, hogy színpadra lépjen az énekesnő. Leginkább tinédzserek érkeztek célzottan a fellépésére, a középkorúak csupán véletlenül lézengtek csak a nagyszínpad környékén, mintha őket teljesen hidegen hagyta volna a koncert.

Halsey koncertje a Szigeten 2024. augusztus 8-án – Fotó: Didier Messens / Redferns / Getty Images
Halsey koncertje a Szigeten 2024. augusztus 8-án – Fotó: Didier Messens / Redferns / Getty Images

Halsey a Nightmare-rel robbantotta be a színpadot, ami sajnos elég hamisan indult. Az énekesnő baggy jortsban és egy leopárdmintás bikiniben lépett színpadra, virító, tüsis pink frizurával. Külsejével tükrözte közelgő, ötödik albumának a hangulatát, amelynek direkt nem árulja el a pontos érkezését, de azt már elmondta egy interjúban, hogy a kétezres évek olyan ikonjai inspirálták, mint Britney Spears, Gwen Stefani, vagy Pink. Halsey nem csak a külsejét változtatja gyakran, hanem a zenei műfajokat is lemezről lemezre váltogatja, a koncerten ki is hangsúlyozta, hogy nem szereti magát behatárolni. Most először lépett fel Magyarországon, és ez volt az első koncertje január óta, ami érződött is, mert a közönség kegyeiért eléggé küzdenie kellett az első három szám alatt, sokat csúszkált a hangja, jó néhány külföldi fesztiválozó figurázta ki az énekes sipítozását.

Az ismertebb dalokra felkapták azért a fejüket az emberek, de nem sikerült fenntartani a figyelmet, amiben az is közrejátszhatott, hogy gyenge vizuállal érkezett Halsey. A dalok címei néha felvillantak a színpadon, de nem volt igazán gondolat mögötte, a fények villódzása pedig kifejezetten idegesítően hatott.

A You Should Be Sad és a Graveyard című daloknál lehetett érzékelni, hogy az énekesnő hangja is megérkezett a koncertre. Ezeket a számokat követően adta elő legújabb dalát, a Luckyt először közönség előtt, ami a koncert egyik legérzelmesebb pillanata volt, hiszen az albumot felvezető szám váratlan kitárulkozás is egyben.

A Lucky klipjében egy strasszköves ruhában pompázó, rózsaszín hajú popsztárt alakít, akinek a poszterei egy hatéves kislány szobájának falán virítanak, de a dalszövegből és a klipből is kiderül, hogy a piedesztálra emelt sztárok is ugyanolyan nehézségekkel küzdenek, mint a civil emberek. Halsey mindig a személyes élményeiből táplálkozik a dalszerzésben, ezért is megindítóak a dalban elhangzott sorok, amik arra utalnak, hogy eddig négyszer borotválta le a haját csak mert tetszett neki, de ötödszörre azért, mert beteg lett. Egyedülálló anyává vált, azt hazudta egy éven keresztül mindenkinek, hogy jól van, és ezt tartja a karrierje legnagyobb hazugságának a dalszöveg szerint.

„A Lucky című dalt akkor írtam, amikor nagyon nagyon beteg voltam, és a kórházi ágyamon dúdolgattam, hogy I'm so lucky, I'm a star. Ez akkor nagyon ironikusan hangzott, de visszaemlékeztem arra a pillanatra, amikor hat éves voltam, és felnéztem Britneyre. Amikor kicsi voltam, a szüleim állandóan dolgoztak, emiatt nagyon magányos gyerekkorom volt, csak azt akartam, hogy figyeljenek rám és meghallgassanak végre. Akkor hat évesen úgy láttam, hogy Britney körül minden tökéletes, és mindent kontroll alatt tart, a kliphez pedig visszazökkentem ebbe a nosztalgiába, de nyilván egy érettebb gondolkodással. Az az egyszerű, emberi üzenete a klipnek, hogy sosem tudhatod a másik min megy épp keresztül.”

Halsey júniusban posztolt Instagramjára szívszorító sorozatot arról, hogy kórházi kezeléseket kap. A poszthoz akkor ennyit írt röviden: szerencsés vagyok, hogy életben vagyok.

Az énekes nem részletezte betegségét, de a poszt alatt leukémiával és lupusszal foglalkozó orvosi szakszervezeteket jelölt meg. A dal egyébként Britney Spears Lucky című dalának átdolgozása, aki Twitteren teljesen kiakadt a klip miatt, mert az utalásokat tett arra, hogy a kétezres években mennyire kizsigerelték a tinisztárokat. Spears azt állította, hogy megalázónak érezte, ahogyan Halsey átdolgozta a dalt, és arra hivatkozva, hogy félti a mentális egészségét törölte magát az Instagram felületéről. Nem sokkal később törölte a feldúlt kiírását, és annyit írt, hogy ezt valójában nem is ő írta, és imádja Halseyt.

A Lucky nagyon szépen szólt élőben is, lehetett érezni, hogy az énekes épp az életének egyik legnehezebb szakaszát sűrítette bele a kétezres éveket idéző popzenébe.

Halseynak a két szélsőséges műfaj, a rock és metál elemekkel tarkított, zúzósabb dalok, illetve a mélabúval átszőtt lassú dalok nagyon jól állnak, de a kettő között nem kéne próbálkoznia, mert könnyen átlagossá válik. Bár Halsey számára fontos, hogy ne kategorizáljuk be zenéjét, lehet jót tenne neki, ha végre letenné a voksát egy műfaj mellett. A szigetes koncertjén is váltogatta a műfajokat, de érthetetlen, miért szeretne valaki rágógumi popot is csinálni, mikor felszántja a színpadot az olyan dalokkal, mint az Experiment On Me, a 3am, vagy az Easier Than Lying. Az este legnagyobb meglepetése a Chainsmokers Closer című dalának feldolgozása volt, 2017 nagy slágeréből Halsey karcos, gitártémájú, rockos átdolgozást faragott, ami sokkal jobban hangzott, mint az eredeti, a közönség fel is élénkült tőle.

Az megint kiderült, hogy Halsey a szó legnemesebb értelmében sztáralkat, de sokkal izgalmasabb a személyisége a zenéjénél. Dalszövegei néha valóban megérintik a hallgatókat a személyes sztrorikkal, de a sablonos zenei alapok miatt Halsey sokszor elveszik a zenei trendek között.

Halsey történetében fontos epizód, hogy amikor otthagyta a főiskolai tanulmányait, szülei kirúgták otthonról, ezért csavarogva töltött pár hónapot hajléktalanszállókon, illetve New York utcáin. „Emlékszem egyszer csupán kilenc dollár volt a bankszámlámon, úgyhogy vettem négy csomag Red Bullt, hogy ébren tudjak maradni három napon keresztül, különben csak attól féltem volna, hogy kirabolnak vagy megerőszakolnak.”

Halsey ebben az időszakban rengeteg verset írt, amit megzenésített, ebből született a Ghost, ami első dalaként debütált. Filmbe illő a története, ahogy egy csapongó tinédzserlány egyszer csak lemezszerződést kap. Halsey felvállalja a naivitását, a gyengeségeit, történeteivel erőt tud adni rajongóinak, és mikor a koncerten azt énekelte, hogy I am not a woman, I'm a god, ennyi megpróbáltatás után el is hittem neki.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!